22.travnja 2011. godine

Pripreme za Uskrs - Izrada visećih pisanica

Lijepa je jer mašti nema kraja. Kad ih jednom ispušete (jaja), pa te ljuske obojate (zbog čvrstoće), prinesite perle, krpice, konac, kamenčiće, vunu, heklaricu,“štrikericu“, kolaž, ljepilo, konac,...........i što god vam padne na pamet.
Ja sam se ove godine nekako najviše prihvatila heklarice i umjetnih cvjetića. 

 

 

Heklaju se dvije polutke. Najprije naheklajte lančić od nekih možda dvadesetak očica i spojite ga u omčicu (lančić treba biti toliko dug da, kada ga spojite, kroz omčicu možete provući npr. prst jer to ipak treba biti rjeđe da se vidi to obojano jaje ispod, jer ono svojom bojom kasnije određuje boju cvjetića)
Potom tako dobivenu omčicu opheklate bez nameta i sada je to jedan deblji “prsten“  iz čijeg se oboda hekla dalje.
Počinje se sa po dva štapiće (dva nameta), tri očice razmaka, pa opet dva štapića sa dva nameta, i tako dok ne  napravite krug. U drugom redu  iznad ona dva štapića pravite tri štapića, a u četvrtom redu četiri. Ako vam je konac deblji  (onaj za štrikanje) tri reda su dovoljna za jednu polutku, a ako imate konac za heklanje, trebat ćete napraviti i četvrti red, sada sa pet štapića.
Pa onda tako još jednu.
Prislonite obje polutke na jaje i lagano heklaricom spajate te dvije polutke i na kraju im isheklate omčicu.

 

 

Onda na vrhu zalijepite  tri četiri listića od nekog umjetnog cvijeća (ako je lišće preveliko, iskrojite si u manje, a ako je premalo, stavite više listića) pa onda nalijepite tri cvijeta u boji koja odgovara boji jajeta kojeg ste opheklali. Kako imamo onu rupu od ispuhivanja jaja, dobro je peteljčice cvjetova zabosti u tu rupu, pa će biti čvršće, ali i pored toga kapnuti malo ljepila odozada na latice da cvjetić ne ispadne.
Ja sam probala i uspjela naheklati sve: i listiće, i cvjetiće, ali mi se nije sviđalo. Konac na konac, pa se to nešto nije isticalo. Puno mi se više sviđalo sa ovim plastičnim cvijećem i lišćem.
Končana podloga djeluje tako fino i ukusno, a cvjetići od plastike daju živost, boju, svježinu: kao da su maločas ubrani.
A po pitanju troška i odabira cvijeća, evo ovako: kupila sam  cvjetove hortenzije ( 4,00 kn), a na njoj  tridesetak cvjetića. Na svako jaje sam stavljala po tri (za nuždu može i dva), pa sam dakle od  4,00 kn imala cvjetića za deset jaja. Na grani je bilo široko lišće, kako kod hortenzije i je, pa sam od tih listova nakrojila puno manjih i lijepila ih na jaja. Imala sam roza hortenziju, pa su se ti roza cvjetići tako lijepo slagali uz crvena jaja koja sam opheklala roza i bijelim koncem. Sa oba konca se lijepo slagala, a zapravo je svemu ton davala boja jajeta koja se vidi ispod konca.

 

 

6. ožujka 2011. godine

 

Pripreme za Uskrs- Ukrašavanje jaja cvjetićima

 

 

Najteži i najvažniji posao oko ukrašavanja jaja se napravi sam. To je bojenje podloge jaja. Treba samo probušenu ljusku potopiti u boju, a potom ostaviti da se ocijedi i osuši,( što može i bez vas). Tako se dobije ravnomjerna, lijepa i sjajna podloga koja očvrsne ljusku, pa ćete takva jaja imati godinama.
Za ukrašavanje najbolje koristite temperu. Ona se brzo suši, pa ne curi i ne prelijeva se, a dovoljno je kvalitetna za te male površine kao što su listići i latice.
Najprije napravite žute točkice za sredinu cvijeta. No i temperom ipak najprije na jednu, pa tek kad se to osuši, onda na drugu stranu jajeta. Te točkice možete bušilicom za papir napraviti od žutog kolaža, pa ih nalijepiti na jaje. Čak je brže, ravnomjernije i ljepše jer je kružić iz bušilice uredno izrezan, a po veličini taman pristaje i veličini budućeg cvijeta i veličini jajeta na kojem će biti cvijet. Onda ih običnim karbofiksom zalijepite na jaje( prema svom ukusu, gdje i koliko želite cvjetova).
Slijede latice.
Za početak, pokušajte bijelim korektorom. Lijepo se nanosi, brzo se suši, i...što je najvažnije, kist korektora je po svojoj veličini i kvaliteti idealan za laticu. Pri svom kraju tako se lijepo raširi, pa latice izgledaju u obliku  trokutića.
Oko žutog kružića pravite latice. Vidite kako je lagano, a izgleda vrlo lijepo. Poslije  temperom nacrtajte zelene listiće. Ja na kraju od kolaža koji je bojom najsličniji boji jajeta, izrežem dva kružića ( nekad i poveća), pa zalijepim one rupe kroz koje sam ispuhavala jaje.Zato sam vas sa početka hrabrila da se ništa ne morate bojati ispuhavanja i da te rupice mogu biti i veće, u kom slučaju se jaje lakše ispuše, a na kraju se to ovako „ zakrpa“ kolažom.

 

3.3.2011. godine

Napravite svoju zbirku uskrsnih jaja

 

Ako ste bojili staklenog pijetla, ostalo vam je email laka. Ako niste,kupite najmanju limenku. U ovih svojih pedeset i nešto godina, sa svačim sam bojala uskrsna jaja i, daleko su najljepša ona obojena  email lakom ( boja za metal). Radi se, naravno, samo o ljuskama jaja. Kako se jaja ispuhuju, i kako se  bojaju email lakom, pogledajte na našoj drugoj stranici gdje smo to opisali, a kako izgledaju gotova možete vidjeti na ovoj slici dolje.

 

 

 

Svake godine  smislim neki novi način ukrašavanja, pa  napravim dvadesetak takvih i obavezno u nekom „kutu“ jajeta napišem crnim flomasterom godinu kada sam ga  ukrasila.
Tako nastaje zbirka koja je svake godine veća i brojnija.
Možete i vi tako. Veselit će vas, vjerujte.Jer...., i ja i vi smo mali i obični ljudi. O našim hobijima i vještinama ne pišu novine. Niti ih snimaju za televiziju. Naše „zbirke“ uskrnih jaja neće biti „pozivane“ na  velike i putujuće izložbe. Ali, to sve ne znači da ih ne trebamo raditi, sakupljati, čuvati, imati. Veseliti se njima i biti ponosni na njih.
Izložit ćemo ih lijepo za Uskrs u svojoj kući.Dati pokoje prijateljima  i čestitarima. Razmijeniti  za  jaja koja su ukrasili vaši prijatelji, susjedi i poznanici, pa će  i vaše i njihove zbirke biti šarolikije, bogatije i zanimljivije. Pa i vrednije.
Uostalom, i za uskrsnu bajku u svakoj kući treba  puno „ slova“ ( ukrasa ).

 

 

 

26.veljače 2011. godine

Uskrsne pripreme - P I J E T A O

Već sam vam odavno priznala: ne daj, Bože, bolesti i kakve bolnice, ništa si nisam pripremila. - A, šta će stajati; možda mi neće ni trebati; novaca se nema za sve. I tako, ako čujete da sam se razboljela, ne bud' vam zapovijeđeno, ako imate, i sami nešto donesite za mnom. Netko kućnu haljinu, netko papuče, netko kakvu spavaćicu. Ma, sve ću vratiti kada dođem iz bolnice.
E, ali zato, suđa, stolnjaka, čaša, čašica, tanjura i tanjurića, zdjela i „avzaca“, šalica i zdjelica, toga imam. I ,...nikad mi dosta.

 

 

 

Nedavno u poljoprivrednoj apoteci ugledam bocu za rakiju u obliku pijetla. 80,ookn. A šta mogu, kad ne daju za manje. I, naravno, kupim. I to odmah dva. Ne daj, Bože, da mi se jedan razbije, nek odmah imam drugi. Bez razmišljanja i dilema.Sva sreća što sam nabasala na nešto tako zgodno. (Znam da sam za te novce mogla kupiti i jednu dobru pidžamu.) Već sam ih  vidjela na mom uskrsnom stolu.
Najprije sam mislila da će naša višegodišnja žuta rakija u njima biti dovoljan ukras. Ali, nije mi se sviđalo. Onda sam dokupila četiri  limenke emajl laka (crveni, žuti, zeleni i crni) i četiri kista (pa ode još jedna pidžama) i lijepo obojila  pijetle.

 

 

 

I sada mi se jako sviđaju. I jedva čekam Uskrs i uskrsni stol.
                                      & & & & & & & & & &
Ako se odlučite i Vi, evo Vam par savjeta da Vam bude lakše nego što je bilo meni. Staklena boca je bila krasna. Svako pero je bilo lijepo oblikovano staklom i izbočeno. Emajl lak je prekrasan. E da, ali pijetao nije ravna ploha. Boja curi i baca vas u očaj.
Ovako napravite: pijetla položite na aluminijsku foliju. (mora tako jer se ona neće zalijepiti na pijetla i ako kapne koja kap boje; a hoće.) Položite ga na jednu stranu, okrenite prema sebi njegov vrat, jer vam je tako lakše bojati, a pod rep nešto podmetnite, tako da pijetao  leži što ravnije, da vam se ne prelijeva boja više no što mora. Boju dobro promiješati kakvim drvenim štapićem, pa čak...nije loše ni ostaviti je jedan dan malo otčepljenu, da bude gušća i da se manje prelijeva. Onda jedan dan obojati  žuta pera, drugi dan, zelena, treći dan crvena, sve na istoj strani. Ja sam jednu stranu bojila tjedan dana, samo da mi se boja od prethodnog dana što više osuši.  Onda se pijetao okrene, isto tako položi na (novu i čistu foliju), podmetne rep, pa sve isto. JE L' VIDITE DA NIJE PRERANO  POČETI SA PRIPREMAMA. Pa nećemo mi k'o moja kuma Mira kad priprema kolinje.
Nemojte se sekirati ako vam se sa jedne strane prelije na drugu, iako, bolje što manje. Dok je još svježe obojeno, dobro je obići pijetla, pa ako vidite kakvu kap koja je krenula kud ne treba, obrišite je.
No, na kraju sa crnom bojom obrubite svako pero i sve što nije valjalo, popravite na ovaj način. Crnom obrubljujute tek kada su obojene i suhe obje strane. I crnom radite najprije na jednoj strani (opet onako položiti i namjestiti pijetla), pa tek kada je ona suha, okrenete na drugu i obrubite crnom i pera druge strane.

 

 

26. veljače 2011. godine

Pripreme za Uskrs

 

Ne znam ja je l' vama prerano ili nije. Meni nije, jer...ima  se toga jako puno za napraviti.
Ipak, sami odlučite kada ćete, kako ćete i koliko ćete. I da li ćete uopće.
Razni ljudi; razni osjećaji; razni običaji.
Ima puno ljudi koji ne vjeruju u Boga. Pa ni u Uskrs.
- Meni je Uskrs isti k'o svaki drugi dan. K' o neki utorak!, rekla mi je prije nekoliko godina jedna žena.
Drugi opet „vjeruju“ u Uskrsnu šunku. Neki javno, jer neće da im bilo što „fali" u odnosu na one prve. Drugi tajno jer im je dovoljno da taj dan i oni jedu  tako finu i ukusnu hranu. Neki treći do ničega od toga ne drže. Ne vjeruju u Boga. Ni u kuhanu šunku. Ni u farbana jaja. Ne vjeruju čak ni u ljuske od luka za farbanje jaja.
A onda, kad Uskrs dođe, baš prolaze, pa baš vidjeli auto, pa baš misle, da se ne biste naljutili ako ste ih vidjeli, a oni nisu skrenuli, pa baš, kad su već tu....i probat će malo šunke. Nisu gladni, al' da ne daju domaćinu košaricu. O, kad već ima kolača.... Pa se tako ostane skoro do Uskrsnog ponedjeljka.
Dakle, ja počinjem!
Već danas, da bih mogla mirno nositi jelo na posvetu. U međuvremenu će i otopliti, trebat će cvijeće posaditi i presaditi. Već danas da ne bih bila preumorna i nervozna  kad dođe dan za koji već danas počinjem sa pripremama. Već danas, jer onda već danas počinje veselje isčekivanja Uskrsa. Već danas  jer se i tako čuva i održava životna radost koja i meni i  svima vama treba do kraja naših života.
                                          & & & & & & & & & &
Zamislila sam ovako:  na stolu stolnjak u boji zelene trave. (To sam si kupila za lanjski Uskrs; 19,00 kn po metru  duple širine.)  Obavezan  pijetao,pletena košarica sa šarenim jajima, a kraj stola veliki cvijetnjak u koji ću pozabadati šibe sa napupalim granama, zaliti zemlju u cvijetnjaku, da pupovi prolistaju i da listići ne uvenu, pa ću na tako napravljeno drvce vješati  šarena jaja.

 

                      

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.