Zapečeni grah s ječmom


 

Treba vam snage za posao koji vas čeka, a imate problema s masnoćama u krvi. Za to bi bilo potrebno jesti hranu s više ugljikohidrata i proteina, a manje masnoće, naročito one koja obiluje zasićenim masnim kiselinama. Evo jednog recepta koji ide u tom pravcu.
Grah je izvrstan izvor proteina biljnog porijekla, a ječam obiluje ugljikohidratima, uz minimalno učešće masti u obje ove namirnice. Dodatkom sojinih komadića i upotrebom maslinovog ulja, udio kvalitenih bjelančevina, uz dobru zastupljenost nezasićenih masnih kiselina, još se povećava.
Poriluk je poznat po svojim dobrim zdravstevnim svojstvima u pogledu smanjivanja nepoželjnih masnoća u krvi, a isto čini i đumbir pa se ova hrana naročito preporuča onima kod kojih su masnoće u krvi iznad dozvoljenih granica.
Mrkva koja svoju boju može zahvaliti β-karotenu, a iz kojeg se uz pomoć masnoća u našem tijelu sintetizira neophodni vitamin A, predstavlja također jednu vrlo zdravu namirnicu, što je čini veoma poželjnom u pripremi raznih vrsta jela.
Kranjska kobasica u principu bi sva ova nastojanja poništavala, ali s obzirom na njenu količinu, taj efekt je zanemariv, a okus koji ona daje je značajan pa sam se odlučio ipak ju upotrijebiti.

 

 

 

 

 Namirnice za cca 4-5 osoba

1.    2 šalice graha
2.    1 šalica ječemene kaša
3.    1 poriluk
4.    1 veća mrkva
5.    1 veća paprika zelena
6.    250 gr. Sojnih komadića
7.    1 kranjska kobasica
8.    Koncentrat rajčice
9.    Maslinovo ulje
10.    Temeljac od goveđe juhe s izmiksanim povrćem iz te juhe (celer,koraba,crveni luk,kelj...)
11.    Začini (sol, papar, đumbir, vegeta)

Priprema:
1.    Odjednom u posudu staviti grah i ječemenu kašu i kuhati dok ne omekša, cca 2-3 sata, ovisno o jačini vatre i vrsti posude u kojoj se kuha
2.    Narezati poriluk na kolutiće, mrkvu također na kolutiće i papriku na trakice. U posudu staviti malo maslinovog ulja (da prekrije dno) i sve odjednom pržiti. Kada sastojci počnu dobivati žućkastu boju, zaliti s pripremeljenim temeljcem i lagano dinstati. Dodati koncentrat rajčice i začine.

 

 

 

3.    Sojine komadiće prokuhati u kipućoj vodi 5 min., ocjediti ih i zajedno s kranjskom, koju treba izrezati na kolutiće, prepržiti također na malo maslinovog ulja. Kolutiće malo začiniti s vegetom za grill. Prženje ne treba biti intenzivno i dugotrajno, već samo da sastojci dobiju malo žućkaste boje.

 

 

 

4.    Prebaciti kranjsku i sojine komadiće u povrće i nastaviti s dinstanjem na laganoj vatri još 10-15 min., a poslije toga u sve to dodati ocjeđeni grah i ječmenu kašu.
5.    U istoj posudi nastaviti s grijanjem, uz lagano mješanje i procjeniti okus s aspekta začina pa po potrebi ih dodati.
6.    Nakon 10-tak minuta prebaciti sve u vatrostalnu posudu i zapeći u pećnici  

 

 

 

Ovo se tretira kao glavno jelo  uz njega se može poslužiti i neka salata (kupus ili zelena)   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.