Vincelovo u Kaptolu


Ova priča bi možda trebala biti smješetna u rubriku „Običaji“, ali s obzirom na temu i aktere, ja sam je prisvojio i smjestio u moj „četvrti ćošak“. Držim da je vino i sve ono što uz njega ide, bliže nama muškarcima i zato, neka se ne ljute žene, koje su također, na razne načine dale svoj doprinos uspjehu ove već tradicionalne manifestacije u Kaptolu.

 


 

Negdje ovaj dan, odnosno događaj zovu „Vincekovo“, negdje „Vinkovo“, u ovom kraju „Vincelovo“, ali bez obzira na te terminološke nijanse, sve se svodi na to da je to dan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara. Samo „Vincelovo“ je ovdje, kao i u ostalim vinorodnim krajevima Hrvatske odabrano kao početak radova u vinogradu i to kao prvo obrezivanje loze u toj godini.    

U ovome sam sudjelovao kao gost mojih prijatelja, predsjednika Udruge vinogradara, vinara i voćara Kaptol, Ferdinanada Novaka i „šijačkog kneza“ iz Golog Brda Ivana Ivića.

Nagrađeni entuzijazam


Spomenuta udruga uspješno provodi nekoliko manifestacija, među kojima je i ova o kojoj pišem i koja na neki  način predstavlja početak svega onoga što će se nastavno kroz godinu ovdje događati. Iza „Vincelova“, negdje krajem travnja, ova udruga organizira sajam poljoprivrednih proizvoda i opreme, s naglaskom na vinogradarstvo i vinarstvo, pod nazivom „VINOKAP“. I ova manifestacija postaje prepoznatljivi znak ovog mjesta, a posebnost ili glavni događaj se očituje u dobro pripremljenoj i izuzetno posjećenoj smotri ocjenjivanja vina i rakija iz ovog kraja, ali i iz cijele Hrvatske.
I treći važan događaj vezan je ponovo uz vino, što govori o poslovnoj orjentaciji ovdašnjih ljudi, ali i o njihovoj ljubavi spram tradicije i njegovanju vrednota koje čine čovjeka čovjekom, koje zbližavaju i daju smisao življenju i koje opravdavaju rad i trud uložen u tu kap božanskog pića. Taj treći događaj je naravno, pogađate,  „Martinje“, krštenje mladog vina, kada ono službeno postaje pravo vino. Ove potonje događaje ćemo opisati kad za njih dođe vrijeme, a sad krenimo s pričom o „Vincelovu“.

Vrijeme je za posao


Ovaj događaj na neki simboličan način označava kraj blagdanskog i slavljeničkog perioda i početak ozbiljnih poslova u ovoj godini, prije svega u vinogradima, ali i nastavak aktivnosti u podrumima.
Kada se započinje s tako ozbiljnim poslom, u kršćanskom duhu hrvatskog naroda to ne može proći bez Božijeg blagoslova i zaziva sveca zaštitnika, u ovom slučaju sv. Vinka. Tako je bilo uvijek i tako je bilo i ove godine.  

 

 

 

S prostora okupljanja, pokraj lijepog umjetnog jezera „Bistra“, povorka je krenula, predvođena dvojicom mjesnih svećenika, put vinograda domaćina, gdje je započela ceremonija blagoslova vinograda. Iako razdragan i pomalo pod blagotvornim utjecajem odlične mlade graševine, nazočni puk se dostojanstveno i ozbiljno uključio u ritual blagoslova i aktivno sudjelujući u prigodnim zazivima i molitvama, zajedno sa svojim svećenicima zamolio Božju milost i blagoslov za njih i njihove vinograde.

 

 

 

Nakon blagoslova, domaćin u čijem je vinogradu obavljen ovogodišnji blagoslov je pozvao nazočne da se počaste domaćim specijalitetima i vinom iz svojeg podruma, a sve to su pratili tamburaši i pjevači lokalnog KUD-a.


 Finale u slavonskom duhu


Nakon blagoslova vratili smo se nazad na jezero, a tamo sve ori od glazbe i razdraganosti. Veliki šator s klupama i stolovima poprilično popunjen s onima koji su se odlučili probati vojnički grah, unaokolo načičkani štandovi lokalnih vinara, kojima je ovo vjerojatno prva ovogodišnja prezentacija mladog vina, a u sredini velika vatra ukrašena nebrojenim ražnjevima sa slaninom i kobasicama.

 

 

 

Vinari su istakli nekakve simbolične cijene za čašu svojeg vina, iako je većina onog što su donijeli zapravo podjeljena, jer ovdje se svi znaju i u glavnom je bilo: „`ajde popi, probaj“, kad ga pitaš šta košta on samo mahne rukom i odgovori: „Ma`jde molim te šta bi koštalo, nek smo mi živi zdravi“. Tako je to na „Kaptolačkom Vincelovu“ .
Nakon nekoliko krugova koje smo napravili obilazeći svakog vinara ponaosob, pojedenog graha i pržene slanine, isprobanog gotovo svakog od izloženih vina, pao je mrak, a skoro smo popadali i mi pa da se to ne dogodi pošli smo svojim kućama. Prepun prelijepih dojmova s „Kaptolačkog Vincelova“  pozdravio sam se sa svojim domaćinima i dogovorili viđenje na „VINOKAP“-u.
   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.