Kobasice su suhe-što sad?


Smiješno pitanje, pa što drugo nego navaliti na njih, zato smo ih i napravili. Naravno, već učinjeno, ali ne možemo sve sprašiti odjednom, a ako ih ostavimo na zraku postat će tvrde ko kamen i to više nije to. Mnogi primjenjuju dobro znanu klasiku, u škrinju s njima pa kad zatreba izvadi se dan prije i dobro, ali ja nisam za to, a ni moj prijatelj Darko.

 


Zepter ili nešto slično


Kada sam prije koju godinu svom prijatelju ispostavio dotični problem, on mi, smijuljeći se, ponudi riješiti problem za par kobasica, a ja onako podozrivo, ne znajući šali li se ili ozbiljno misli, odmah prihvatim ponudu, jer si pomislim, još će me optužiti da sam škrtac i da mi je žao para kobasice.

 


 

 

Drugi dan dođe on s nekom kartonskom kutijom i kaže: „ Gdje su kobasice, `ajmo“. Došavši u prostoriju gdje se suše kobase, otvori on kutiju i iz nje izvadi aparat vrlo sličan onim zavarivačima za plastične vrećice, što se spremaju u hladnjaču. Samo ovo je već na prvi pogled izgledalo nekako sofisticiranije, veće i  zaista je ulijevalo povjerenje. Onda mi je pokazao rolu  PVC vrećica u metraži, debelih stjenki i bez završetka na krajevima. Gledam ja u to, a on mi onda pokaže stroj i objasni princip, nakon čega ja zadovoljno, sam za sebe primjetim da mi neće biti žao one kobasice, jer će ovo biti sigurno dobro.


U ljeto kao u drugom mjesecu


Naime, princip se sastoji u tome da se kobasice stave u neprekidnu vrećicu, najprije zavarenu s jedne strane, a zatim se s druge strane izvuče zrak i potom zavari i druga strana. Naravno da to sve napravi taj strojčić, ono što „majstori“ trebaju napraviti je da odkroje dužinu vrećice i da pravilno postave krajeve koji se vare.

 

 

 

Po zaršetku postupka, vakumirani paketići kobasice se stavljaju na mračno i prohladno mjesto, nedostupno za  malog „miju“, jer ako on do toga dođe, najmanje što se može dogoditi je da proglođe vrećicu i da uđe zrak, a gore od toga je da započne gozbu na kobasama. Odličan izbor bi bio stari frižider ili škrinja za zamrzavanje, jer imaju toplotnu izolaciju, a i „mijo“ ne može ući. Ovako spremljene kobasice zadržavaju sva svojstva slijedećih 6-8 mjeseci i uživanje je jednako kao u drugom mjesecu.

 

 

 

Trik s guljenjem kobasica


Znalo mi se događati da me je guljenje kobasica, to jest skidanje crijeva prije narezivanja, toliko naživciralo da sam bio na rubu da ju bacim kroz prozor. Krenem s jedne strane, skinem komadić, krenem s druge strane ista stvar, na kraju nije bilo rijetko da se rezalo pa i jelo zajedno s crijevom. Živciranje oko tog problema je prenešeno na one koji su bili posluženi i trajalo je to tako sve dok s tim problemom nisam slučajno upoznao mog drugog prijatelja Marijana.
Slatko se nasmijao i rekao: „Znam kako ti je i sam sam to prolazio, ali ne brini i za to ima rješenje“. Ma da, pomislih u sebi, baš da čujem. Kada mi je prepričao sva svoja iskustva i frustracije koje je također proživljavao, vidio sam da je doista imao isti problem i možda je zaista uspio to riješiti. Dakako, i on je čuo od nekog svog prijatelja, ali nije više važno to tko je rješenje izmislio, nego je bitno kako se problem riješava.
Jednostavno da jednostavnije ne može biti. Dakle, prije guljenja, kobasicu treba potopiti u hladnu vodu i u njoj ju držati cca 1 minutu. Nakon toga ju izvaditi i ostaviti tako mokru još oko 1 minutu i potom ju osušiti kuhinjskom krpom ili papirnato salvetom. Iza toga odrezati komad koji će se narezivati i zarezati kožicu pa na tom mjestu početi s guljenjem. Ako smo pažljivi možemo ju oguliti kao što zmija svoju kožu skida, bez prekida, bez da pukne i na jednom mjestu.
Eto još dva moja iskustva, možda nekom pomognu, a netko će vjerojatno reći, ma gdje si ti bio kad je baja te stavri radio.  


   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.