31.05.2010.

 

Sok od bazginog cvijeta na poseban način

 

Moja žena kaže da sam ja najpametniji i da ja sve najbolje znam. A ja onda k`o mali, radim svašta,  što priliči jednom muškarcu i što baš ne priliči, a ona mene onda hvali da nije za durat. Tako sam čitao njene recepte za sok od bazge pa kako bi se dokazao i nahranio svoju taštinu, odlučim ja napraviti ovogodišnji sok od bazge. Naravno, za cilj sam si postavio napraviti bolji sok nego što ga je ona ikad napravila i to od početka pa do kraja, sve sam.
Recepte koje sam pročitao poslužili su mi samo kao orjentir, a stvarno sam radio po svom originalnom receptu. Koji god sam recept čitao u svakom je količina bazge određivana po komadu cvjetova, dok su ostali elementi određivani strogo u mjernim jedinicama (gr.,kg.,l...), a cvijet može biti i veći i manji  i nije isto ako kg. šećera ide na 70 manjih ili 70 većih cvjetova. Zato sam ja odlučio i cvjetove vagati i u svoj budući recept upisati njihovu težinu kao količinski udio.

 

 

Kad je ona pravila sok, sjećam se, ona je bubala cvjetove za namaknje onako s onim cijelim peteljkama. Nisam reagirao, mislio sam si baš me briga, ionako ja neću piti taj sok, ali sad sam si rekao: „To neće ići tako“, jer moj sok mora biti savršen. Ja sam svaki cvijet uzeo u ruke i škarama odsjecao cvjetove što bliže njihovoj „krošnjici“.

 

 

U receptima koje sam imao, čitao sam da namakanje traje 24 sata, a ja sam ih u vodi držao 48 sati. Za limun je uglavnom pisalo „narezati na kriške i staviti zajedno s cvijetom u vodu“, a  ja sam ga najprije prepolovio, iscjedio i onda te pole iskriškao pa tako iscjeđene ubacio unutra. 
Nabrao sam cvijeta jedan sepet, kad sam onako lijepo odstranio peteljke, stavio sam na vagu i ukupno je bilo 1,1 kg cvijeta pa sam to stavio u lonac i preko toga prelio šest litara vode, a onda dodao limun, onako  kako sam malo prije objasnio. Limuna je bilo nešto više od 1 kilograma, nastojao sam da ga bude približno kao i cvijeta.

 

 

Paralelno s tim sam u drugu veliku posudu (oko 20l) stavio također šest litara vode, 10 kg šećera i 20 dkg limuntusa. Povremeno sam promješao taj šećer, a drugi dan sam ga prokuhao i onda ostavio da se hladi do drugog dana.
Nakon 48 sati ocjedio sam tekućinu u kojoj je bio cvijet i limun i ulio u onu sa šećerom i limuntusom. Dobro sam to promješao i počeo nalijevati u boce i to ponovo kroz vrlo gusto cjedilo, a sok se stalno morao mješati u posudi iz koje sam punio boce, kako bi gustoća u svim bocama bila jednaka. Dobio sam oko 16 litara sirupa, a testovima na okus više degustatora, zaključeno je da je omjer sirup:voda 1:4, što znači da soka za piće ima oko 60 litara.

Nisam stavio konzervans pa sam boce punio gotovo razom da bude što manje zraka iznad, a nakon toga dobro zategnuo čep, jer sam koristio boce s čepovima koje se može dobro privrnuti. Poslagao sam ih u jedan frižider koji služi samo za takve svrhe i namjestio na "2". Vjerujem da se neće pokvariti, pobrinut ćemo se zato i na neke druge načine.  

 

 
Kad sam završio, dao sam ženi da proba i ona je rekla da je to najbolji sok koji je ona u životu pila. Pitala me može li odnijeti prijateljici na posao, a ja njoj: „Šta pitaš, samo nosi, nek´ i ona sirota proba šta je pravi sok.
I ta joj prijateljica mudra ko´ i ona, poručila mi da tako dobrog soka u svom životu nije pila i pitala, bi li joj dao recept.  Samo veli, ima jedan problem, kod njih ne raste bazga pa ako bi ja....

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.