Slavonski kulen-kulin

 

 

 

Nisam bio sudionik kulenijada i nemam službenu potvrdu da pravim dobar kulen, ali neslužbeno, bez lažne skromnosti, radim to jako dobro. Rekli su mi to prijatelji, rodbina i mnogi drugi koji su ga probali, a ja ću ovdje iskreno opisati čitav postupak pa to možda nekome pomogne da i on napravi tako nešto.
Za dobar kulen sve je važno, ali nešto je važnije, a nešto malo manje važno pa ću ono što je presudno za dobar kulen posebno naglasiti.
Dakle, broj jedan je kvaliteta mesa koje se upotrebljava za kulen i ako se tu “fula”, nikad se neće dobiti vrhunski proizvod. Za kvalitetno meso se podrazumjeva da je uzeto od svinje koja teži najmanje 150 kg i da je starost svinje oko 1 god. ili više te da se upotrebljava samo prva klasa mesa (but i krmenadl), iznimno i u manjoj količini može i plećka. Slanina koja se dodaje mora biti ona s leđa i to samo onaj tvrdi sloj, što znači da se njen gornji, mekšio dio, odvoji. Meso se nakon klanja mora što prije ohladiti i prije mljevenja namrznuti na temperaturu cca -5° pa nakon odmrzavanja ostaviti da se ocjedi i onda pristupiti mljevenju.
Začini moraju biti svježi, originalno zapakirani i ujednačene granulacije. Posude u kojima će se obavljati mješanje smjese moraju biti čiste i dovoljno velike kako bi mješanje bilo obavljeno na zadovoljavajući način, jer je dobra izmješanost također presudan uvjet za kvalitetan kulen.
Crijeva za kulene moraju biti dobro oprana i odsoljena, a punjenje smjese u njih mora biti polagano i bez ostataka zraka. Da bi se crijevo dobro napunilo, na punjenju moraju raditi dvije osobe. Jedan radi na punilici, a drugi prihvaća crijevo i polagano ga gnječi, kako bi sve neravnine bile dobro popunjene. Kada se crijevo napuni, štapićem se zatvara otvor za punjenje i zaveže se špagom te se odlaže na stol. Po završetku punjenja, pristupa se vezanju kulena špagom, a vez mora imati paketnu formu, odnosno karakteristični vez za kulen.
Napunjeni i povezani kuleni se lagano natrljaju solju izvana, a posebno u brazede crijeva i ostave se na stolu dva dana, s time da jedan dan leže na jednoj strani, a drugi dan se okrenu na drugu stranu. Treći dan se odnose u pušnicu i ostave se taj dan da se ocjede.

 

 

 

Četvrti  dan počinje dimljenje i to treba trajati bar dvadesetak dana, uz dimljenje svaki drugi dan. U pušnici ne smije biti propuha, ne smije biti prevruć dim, niti smije biti izložen otvorenoj vatri, a morala bi biti zadovoljena i određena vlažnost. Nedostatak vlage ili prejako strujanje zraka (propuh) primjećuje se po naboranom ovitku i to se mora svakako spriječiti, a jedan od načina je da piljevinu ili drva s kojima ložimo malo navlažimo.
Nakon dimljenja kulen treba prebaciti u prostoriju za zrenje u kojoj on ostaje slijedećih 4-6 mjeseci. Prostorija treba biti tamna, prozračna, s relativnom vlagom oko 75% i temperaturom od 10-12° . Na kulenu se može pojaviti bjelkasta plijesan i to ne smeta, ali ako je prevelika vlažnost i izmjena zraka nedostatna (slaba prozračnost) mogu se javiti nepoželjne crne i zelene plijesni.
Kad je kulen gotov on na stisak ne smije biti pretvrd ali se mora osjetiti čvrstoća, a dobro je prije stavljanja u pušnicu neke kulene vagnuti, obilježiti i zapisati te vagati tijekom zriobe. Kaliranje kulena u procesu  dimljenja i zriobe iznosi oko 40%, što također može biti znak da je zrioba završena.
Da li se uspjelo ili nije, vidjet će se narezivanjem i probanjem kulena pa ako nije uspjelo prvi put, ne treba odustati, nego probati ponovo, ispravljajući učinjene greške.

 

Recept za 10 kg smjese:

1. Meso I kategorije (but i krmenadl) - 9 kg

2. Slanina leđna - 1 kg

3. Sol sitna kamena - 0,22 kg = 22 dkg

4. Paprika ljuta začinska - 0,06 kg = 6 dkg

5. Paprika slatka začinska - 0,04 kg = 4 dkg

6. Češnjak - 0,05 kg = 5 dkg (dobro izmiksati u blenderu sa malo vode)

7. Šećer - jedna velika jušna žlica


   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.