9. siječnja 2010. godine

 

Pečene   jabuke

Ima puno žena koje kažu da im je svakodnevno smišljanje jelovnika teže nego samo kuhanje.
Ja tih problema nisam nikad imala. Za tili čas smislim i što ću, i kako ću, i s čim bi se to prelilo, i što bi mu se još dodalo da bude još ukusnije i finije.
Neki mi kažu da zato i nosim konfekcijski  46.
Dok su se ovih dana izjedali zadnji kolači, pale mi na pamet pečene jabuke. Malo da se promijeni, a ...opet, da nešto je.

 

 

 

Kažu da ni jedna žena nije toliko lijepa da uz malo šminke ne bi bila još ljepša.
Tako je i sa jelima. I sa pečenim jabukama. Ako ih samo gurnete u pećnicu, samo će Vam one i izaći.
Ali, ako okruglim svrdlom ( kao ovo na mojoj slici; sad ih ima svagdje za kupiti ) izdubite sredinu jabuke sa koščicama, pa onda u tu prazninu stavite grožđica, cimeta, šećera, koju kap ruma (, a ...nešto i sami smislite)to je već posve druga priča.Pored toga, kad se jabuka tako izdubi, ne popuca joj koža, pa ostane lijepa i cijela.
No, ne posustajte! Može još ljepše. Prije posluživanja na tanjurić stavite malo šlaga, pa „ posjednite“ u njega pečenu jabuku. Bit će i finije i ljepše. A ako hoćete još ljepše, stavite malo šlaga na gornji dio jabuke, pa još nečim pospite ili kapnite kakav čokoladni ili voćni preliv.
E sada je dosta ; da ne pređem na konfekcijski 48.

 

 

30. kolovoz   2009.godine

Sladoled

 

 Mislim da bih se smjela usuditi reći da mi nikad nitko iz kuće nije otišao, a da ga nisam počastila nečim , pod čim ne podrazumijevam samo kavu. Stvar je bila samo u dobroj organizaciji. Kad bih god pekla kolač, nekoliko komada bih stavila u pliticu i zamrzla, za ono ako mi, što vele, ne daj Bože , netko dođe iznenada i nenajavljen. I dok ja kuham kavu, izvadim pliticu iz hladnjače, ubacim je u mikrovalnu i serviram  kada i kavu.Pamet nije moja, već sam to naučila od jedne moje starije prijateljice.Ona bi za kišnih dana , kada se ima više vremena biti u kući,pekla suhe kolače, obavezno salamu u oblatni, izrezala i na  pliticu stavila od svake vrste.Osim toga , imala je  puno zanimljivih, lijepih i posebnih tacnica, tanjurića, lijepih šalica za kavu, pa kada bih kod nje došla, bilo je ljepše nego u gradskoj kavani. I onda sam ja to od nje iskopirala, pa sada „šaljem dalje“ .
A bilo je kuća gdje , kako dođem , tako i odem. A kad krenem , domaćica sa prijekorom u glasu ( spram meni) kaže kako se sada eto, mojom krivnjom ispada, nisam ničim počastila. A  nije joj za reći da ništa nije ni nudila.
Naravno da nitko meni ne dođe zbog par kolačića niti ja zbog toga idem kod nekoga. Ali  načinom dočeka pokazuješ koliko ti je važan  onaj tko ti je došao. Osim toga, pravi se jedan mali ritual oko te posjete; gost se dobro osjeća.
E da, ja  naumila o sladoledu , pa se zavela. No nije čudo jer baš je i sladoled zgodan za iznenadne goste ; naravno, samo ljetne.Dok su djeca bila kod kuće i dok sam živjela na selu, pravila sam ga uvijek od 20 jaja, samo da ne „prifali“. Na selu dosta jaja i to svježih, baš kakvih treba. A slastičarne nema.Napraviš  sladoleda ( i ja za kišnih dana kao i moja starija prijateljica ), staviš ga u hladnjaču, još prikupiš preljev za sladoled ( moji su voljeli od čokolade); uz malo voća tu je i voćni kup.A dok su djeca bila manja, stavljala sam im sladoled u kornet jer je tako izgledao kao kupovni,a i voljeli su pojesti tu oblatnu.
Recept   : sa 5 jaja, a vi množite koliko vam treba
Pripremiti tri zdjele, od čega jednu veću.
1.u manjoj zdjeli ( dok su mješalice još čiste), izmiješati čvrst snijeg od 5 bjeljanjaka
2.u drugoj zdjeli( isto manjoj) izmiješati  šlag od dvije vrećice ( u prahu) i to prema uputstvu na vrećici
3.u najvećoj zdjeli dobro izmiješati 5 žumanjaka sa 5 velikih žlica šećera,1 dcl soka sirupa( nerazrijeđenog)   od ananasa (taj daje najbolji okus) ili nekog drugog slične boje, dvije izdrobljene banane koje se odmah potope u masu da ne pocrne( to je napomena za mlade domaćice) i 1 dcl mlijeka. Kad se to dobro izmiješa, u to se umiješaju sadržaji iz prvih dviju zdjela. Potom se to razlije u manje posude i zamrzne.
TO JE TOLIKO FIN SLADOLED DA  BI SE I „LEDO“ SA NJIM PONOSIO.
U taj osnovni recept(u kojem uvijek ostaje banana zbog gustoće) možete dodati sezonsko voće jagode, višnje i sl.
Za voćnu salatu: dvije kugle sladoleda, kugla kupovnog gotovog šlaga ili onog  u boci koji je dekorativan kada se istisne  kroz zvjezdasti otvor,nasjeckanog voća,pa čak i  ljuštenih ili sjeckanih lješnjaka ( orasi su premasni i nisu fini u toj kombinaciji) i preko toga preljev za sladoled.
Napomena: sladoled izvaditi iz hladnjače i 15 minuta prije serviranja da malo omekša pa da možete izvaditi kuglu.

 

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.