12.lipnja,2010.

 

Rakija od jabuka – jabukovača

 

Ima jedna izreka, ili bolje rečeno pravilo, za određivanje termina pečenja rakije od jabuka, a ona kaže  da se rakija od jabuka peče, upravo kad one cvjetaju. Koji su razlozi naveli ljede da uvedu ovo pravilo, nije mi poznato, ali je provjereno i pokazalo se kao praktično i primjenjivo.
Moji prijatelji Darko i Tomo su prošle jeseni nakupili oko 1000 kg jabuka, a kako su temperature u to vrijeme već značajno pale, oni su se uplašili da im komina neće prekuhati i da će sav trud biti uzaludan. Kako su i oni znali za tu staru izreku, odnosno pravilo koje su primjenjivali naši stari, odlučiše oni da će svoju rakiju peći slijedećeg proljeća. I tako bi. Oni su je pekli, već je skoro i ljeto počelo, točnije u prvoj dekadi lipnja.
Bit priče leži u tome da se komina pravilno pripremi kako bi mogla nepromjenjena, nakon vrenja odstajati jedno duže razdoblje. E sad, kako su oni to radili slijedi opis u slijedećim recima. Nakon što su dovezli jabuke, oprali su ih, samljeli,  stavili ih u pripremljene kace i dolili određenu količinu vode u kojoj su prethodno otopili šećer i pekarski kvasac.

 

 

Dodavali su oko 2 % šećera na količinu jabuka i po jedan kvasac na kacu od 450 l zapremine. Kace su bile napunjene nešto manje od vrha za cca 15 cm i pošto su nalili spomenutu otopinu prekrili su kominu s PVC folijom. Folija je bila uzdignuta uz rub kace i na nju su onda nalili vodu da svojom težinom pritišće kominu. Ostavili su to tako oko 20 dana, a onda obrezali višak folije da joj rub bude nešto niži od kace. Na rub kace su nanijeli silikon i onda na to nalijepili ponovo PVC foliju i tako to ostavili do trenutka kad su išli peći, dakle oko sedam –osam mjeseci.

 

 

Prije pečenja, s nestrpljnjem su skidali folije kako bi vidjeli stanje komine, a kad su otkrili kace, zatekli su je u odličnom stanju. Miris je bio odličan, boja zlatno žuta, jedino je bila malo pregusta i zaključili su da ubuduće trebaju dodati malo više vode. Ovako su morali dodavati čistu vodu u kotao kako ne bi zagarao. Kotao ima električnu mješalicu , a obzirom da su je pri ulijevanju dovoljno razrijedili, to jest, da su dobro pogodili  gustoću komine nije im se dogodilo niti jedno zagranje.

 

Rakija je bila odlične kvalitete i vrlo su zadovoljni cjelim postupkom te misle da od ovog načina više neće odstupati. Mislim da ću im se i ja pridružiti, istina sa znatno manjom količinom, tek za moje potrebe spravljanja likera i ostalih alkoholnih pripravaka, za što je jabukovača odlična osnova.

 

Razlog za udruživanje postoji i u odličnoj atmosferi koja je pratila ovu  „proizvodnju“ , a zbog čega sam ih ja svakodnevno posjećivao. Svaki dan je bilo nešto za narezuckati, a kraj je obilježen odličnim srnećim paprikašem.    

 

 

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.