07.01.2011.

Plaćanje trošarina na kotao i proizvedeni alkohol

 

Mjesec siječanj je vrijeme kad nastaje obaveza podnošenja godišnjeg izvješća o proizvedenoj količini alkohola i obračuna trošarina na tu količinu i trošarine za kotao. Rok za podnošenje godišnjeg izvješća je 31.01.2011. za prošlogodišnju proizvodnju, a rok uplate obračunate trošarine je 20.01.2011.
Ja sam ove godine ispekao 55 litara rakije od 16 gradi što preračunato iznosi da sam proizveo 22 litre čistog alkohola i po tome sam u obavezi bio platiti trošarinu od 106,00 kn.
Trošarina po litri čistog alkohola (100%) iznosi 53,00 kn pa kako sam ja prešao neoporezivu količinu od 20 litara po domaćinstvu, morao sam za razliku platiti trošarinu.
Formula za izračun količine čistog alkohola iz proizvedenog alkohola za upotrebu glasi:
Čisti alkohol (l) = količina ispečene rakije x jačina rakije % (gradix2,5) : 100
Moj primjer:
Ispekao sam 55 litara rakije od 16 gradi i iz tih podataka sam, po gore navedenoj formuli, izračunao da sam proizveo 22 litre čistig alkohola.
Č.a = 55x 40 % (16x2,5) /100=2200/100=22 litre
Uplatu sam radio na dvije posebne uplatnice, koje se razlikuju samo u opisu plaćanja, jer je jedna na godišnji paušal za kotao, a druga za trošarinu na više proizvedenog alkohola od neoporezive količine.

Mali proizvođači nemaju trošarinski broj.

Podaci za uplatu:
Primatelj.................Državni proračun RH
Model...................... 68
Ž.r. .............................1001005-1863000160
Poz.na broj............... 1066-OIB vlasnika
Opis plać. ................  godišnji paušal za kotao
Opis plaćanja............ Trošarina na količinu preko 20 l č.a.

 

Moj obrazac prijave:

Obrazac prijave nakon popunjavanja treba isprintati, potpisati na dva označena mjesta i poslati ga u carinarnicu kojoj obveznik pripada. Ujedno treba poslati i potvrde o uplati pripadajaćih trošarina.

Moj obrazac za primjer popunjavanja:

prijava trosarine 2010 (1) 

 

Eh ta Europska Unija


Na prošlim parlamentarnim izborima pojavila se jedna mala politička stranka koja je svoju kampanju temeljila na prokazivanju domaćih političkih elita, koje su se na poziv Europske Unije ponašale poput tetrijeba za vrijeme parenja i žmireći, ne hajući za sve opasnosti koje prijete, vukle Hrvatsku u potpunu neizvjesnost.
Naši političari, ondašnji, ali i ovdašnji,  odnarođeni i umišljeni, uopće ne drže do vrednota koje njihovom puku život znače. Oni bahato odlučuju u njihovo ime, a da ih za ništa ne pitaju i da ih uopće nije briga šta će taj njihov narod reći na to užasno sakaćenje njihove tradicije, običaja i svega onoga što je njima svetinja.

 


Sir i vrhnje


Kada je ta mala stranka u svom programu upotrijebila sir i vrhnje kao svoje simbole otpora protiv ukidanja tradicije i autohtonosti, kao simbol borbe protiv genetskog inženjeringa i profiterstva prehrambenih korporacija, onda smo im se svi smijali, a kasnije, čini mi se, zaradili su i kaznenu prijavu, tek da se vidi tko je tko, tko što smije, a tko ne smije.
Oni iz velikih stranaka su cinično uvjeravali narod da su to lakrdijaši i da ne dolazi u obzir, da bi se moglo dogoditi  to s čime ovi plaše narod i da se ništa neće mjenjati, da će kumice slobodno prodavati svoj sir i vrnje na našim tržnicama, da svinjska kolinja nisu upitna i da s pečenjem rakije neće biti nikad problema.

Trošarine prvi znak


Ni tri godine nisu prošle, a već je izašlo na vidjelo tko je bio u pravu, tko je govorio istinu, a tko je lagao i obmanjivao narod. Početak 2010. godine prvi udarac,  sigurno ne i posljednji. Na snagu je stupio zakon o trošarinama koji sam po sebi i ne bi bio tako loš, kad on ne bi bio samo uvod u nešto što nas čeka, s čime ćemo se teško pomiriti.  Ja nisam protiv uvođenja reda na tržište i borbe protiv sive ekonomije, ali sam protiv potpunog brisanja kulturoloških i običajnih značajki  vlastitog naroda. Ovaj zakon ide u tom pravcu i to mu je glavna zamjerka.

 

 

 

Odredbe ovog zakona su takve, da teže tome, kako bi  što više zakomplicirale život malih prozvođača pa  da zbog toga oni izgube volju za proizvodnjom i onih mizernih količina za vlastitu uporabu. Rezultat toga bi bio da se rakija ne peče ni za svoje potrebe, nego da se alkoholna pića kupuju u trgovinama, što u konačnici i je interes države, velikih proizvođača i uvoznika alkoholnih pića.

 


I što sad?


Možda se sve to i ne može izbjeći, možda je to nekakav nezaustavljivi povjesni kotač koji se vrti prema naprijed, ali ne znamo na što će naići, na provaliju, glib, ili se razbiti o kakvu tvrdu stijenu....
A što se tiče zakona, oni se moraju provoditi jer su ih donijeli oni koje smo mi birali pa ako smo im onda vjerovali, zašto im sada ne bi vjerovali. Uostalom poslovica kaže da narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje pa tako i zakone.
Svima onima koji budu imali snage i volje nastaviti dalje s pečenjem rakije, pokušat ću malo pomoći u savladavanju prepreka koje im je zakonodavac postavio, možda se i naviknu na sve to.

  

 Mi ljudi smo takvi. Ovaj dio ću po potrebi dopunjavati i mjenjati ukoliko dođem do saznanja koja bi bila interesantna za ovu temu. Svakako ću još konsultirati Carinsku upravu pa i neke proizvođače, a sve u cilju bolje informiranosti onih kojima to bude trebalo.

Tumačenje važećeg zakona i pravilnika o trošarinama na rakiju

 


Trošarine

 


1.   Osnovica za obračun trošarina na rakiju je hektolitar čistog alkohola izraženog u volumnim postocima mjerenim na 20˙C. Prevedeno na naš razumljivi jezik to bi značilo da jedna litra rakije nije jedna litra čistog alkohola, jer u litri rakije dio je vode, a dio čistog alkohola. Trošarina za hektolitar čistog alkohola iznosi 5.300,00 kn, odnosno za litru čistog alkohola iznosi 53,00 kn.
2.   Iznos trošarine za jednu litru rakije koja ima 17 gradi iznosi izračunato po formuli  X=53,00x(17gradi x2.5% )/100= 22,52 kn    
3.   Promjenjiva veličina u ovoj formuli su gradi, to jest jakost rakije, a oni se množe sa 2,5 jer je jedan grad 2,5 %, a trošarina je na bazi postotnog udjela čistog alkohola pa se gradi moraju pretvoriti u postotke.

Prijave u registar i podnošenje izvještaja za male proizvođače Malim proizvođačima se smatraju fizičke osobe koje proizvode jaka alkoholna pića (rakiju) samo za svoje potrebe i oni ne smiju ta pića stavljati u promet te pravne i fizičke osobe koje proizvode alkohol kao registriranu djelatnost u komercijalne svrhe, ali u količinama manjim od 1000,00 l čistog alkohola u jednoj godini.

 


1.   Svi oni koji nisu bili trošarinski obveznici po prethodnom zakonu, a to su de facto svi mali proizvođači, obavezni su prijaviti se u registar trošarinskih obveznika najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje, odnosno pečenja rakije. Rok 31.sječnja 2010. je za one koji su već bili u trošarinskom sustavu po prijašnjem zakonu , a ne za nove trošarinske obveznike.

2.   Mali proizvođači su dužni podnositi godišnja izvješća o količini proizvedenog alkohola i to do 20.sječnja tekuće godine za proteklu godinu, što znači da prva izvješća slijede tek slijedeće godine za ovu godinu, a plaćanje trošarine do 31.sječnja.

3.   Mali proizvođači mogu zatražiti pečačenje kotla i to do 31. sječnja za tekuću godinu, a pečačenje se vrši na zhtjev proizvođača. Pečačenje vrši službenik nadležne carinarnice i o trošku proizvođača. Ista stvar je i sa skidanjem pečata

4.   Osobe koje proizvode više od 20 l čistog alkohola godišnje, a manje od 1000,00 l i to rade za prodaju moraju to prijaviti nadležnoj carinarnici 8 dana prije početka proizvodne. Uz obrazac prijave PUR koji se dostavlja samo prilikom registracije obveznika , oni svake godine moraju dostaviti podatatk o lokaciji proizvodnje, zapremini kotla i planiranim proizvodnim količinama u toj godini. Osim toga, kod registracije moraju dostaviti i Rješenje trgovačkog suda ako su registrirani kao trgovačko društvo ili Rješenje o upisu i početku obavljanja obrta, ako su obrtnici, kao i potvrdu nadležnog tjela o zadovoljenju minimalnih tehničko-tehnoloških uvjeta za prizvodnju alkohola i alkoholnih pića, propisanih po posebnim propisima.

 

 


Obrazac_prijava za trosarine za rakiju PUR
Obrazac GI-MP-JAP_-prijava trosarina za kotao i proizv.rekiju
   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.