Alat za stavljanje vratine u mrežicuEvo da podjelim jedno zgodno iskustvo u svezi stavljanja vratine ili rolanih komada (carsko meso, lopatica...) u crijevo i mrežicu. Taj posao je za mene bio prava patnja, dok nisam kod svog rođaka vidio kako i s čim on to radi. Posebno je teško bilo navlačiti elastičnu mrežicu koja se usjecala u komad na koji smo ju navlačili pa se praktično moralo potezati okce po okce, da bi se nekako navukla cijela mrežica.

 

 

 Ovim alatom je to vrlo jednostavno, lagano i brzo.

Alat se pravi, kako se vidi na slikama, od odvodne PVC cijevi  promjera 110 mm, a dužina može biti proizvoljna, no ne bi trebala biti kraća od 300 mm, niti duža od 500 mm. Drške se rade od dvije polovice obujmica („šelni“) za  učvršćivanje vertikalnih oluka za kišnicu. Polovica obujmice koja se uzima je ona koja ima vijak za u zid, jer taj vijak služi kao drška. Naravno, na taj vijak navučemo zaštitu od odgovarajućeg gumenog crijeva, kako se ne bi ozlijedili na navoj samog vijka. Dobro je da gumena navlaka bude malo duža od vijka, da bi se pokrio vrh vijka i tako spriječili ozlijeđivanje. Uz tu cijev treba napraviti drveni cilindar s kojim ćemo gurati, prethodno u cijev stavljeno meso. I to bi bilo to.

 

 

 
Sam postupak se odvija tako da alat postavimo u vertikalni položaj kao na slici i tada na njega navlačimo ovitak kojeg na vrhu svežemo ako to već nije učinjeno prije, a na ovitak se navlači mrežica, koja se također na vrhu čvrsto sveže. Nakon toga, urolani ili iskrojeni komad stavljamo u cijev i s drvenim cilindrom ga protisnemo u ovitak i mrežicu. Naravno, i drugi kraj povežemo pa komad odnosimo na vješanje i cjeđenje. 

 

 

 

Time je postupak završen, a rezultat tog posla možete vidjeti u mojoj pušnici, gdje su dva vrata i dva carska mesa napravljena po opisanom postupku. 

 

 

 

 

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.