Švargl s češnjakom i jabučnim octom


Ovogodišnji švargl je stigao na moj stol i nakon prerezivanja, pogledao sam presjek, pomirisao ga i krenuo sa serviranjem. Sve karakteristike iz ovog pregleda su bile na najvišem nivou i zbog toga sam jako sretan pa s nestrpljenjem krenuh na ispitivanje okusa. Odlučio sam ga po prvi puta isprobati uz dodatak češnjaka i jabučnog octa.
Zamišljeno i isprobano. Bilo je odlično.

 

 

 

 Ova kombinacija možda ne bi svakome odgovarala, ali bi se svi morali malo prisiliti i steći tu naviku, jer osim što je po mom mišljenju vrlo ukusno, ovi dodaci umanjuju one negativne osobine švargla (masnoće, pikantnost, slanost) pa i za ovakav obrok možemo reći da je sa zdravstvenog aspekta makar neutralan, ako ne već i jako zdrav.
I češnjak i jabučni ocat spadaju, u možda najzdravije namirnice koje se koriste u kuhinji pa ih treba maksimalno kombinirati u spravljanju pojedinih obroka.

 

 

 
Masna i slana hrana nepovoljno utječu na tlak i svi mi to znamo, ali neke slane i masne stvari su toliko dobre, kao i moj švargl, da im jednostavno ne možemo odoliti. Ja se u takvim situacijama ne odlučujem za apstinenciju od ovakve hrane već provodim postupak „kontrolirane štete“. Češnjak je za to od neprocjenjive vrijednosti, jer je dokazan kao najbolji prirodni antihipertenziv. Jabučni ocat je poznat po svojem djelotvornom učinku na smanjenje tjelesne težine, a nakon švargla o tom problemu također treba razmišljati. I zato jedite švarg, ne previše, ali ga slobodno jedite, po mogućnosti domaći kao ovaj moj, i dodajte ove preporučene dodatke pa će sve biti u redu.  

 

Počelo se narezivati

Još pred Božić sam narezao mesne kobasice, one koje su  bile spremljene u crijeva 32-36 mm, a ovih dana načete su i kulenove seke, sušeni vrat i slanina ili kako ju od milja zovemo „špekić“. Nije da se hvalim, ali sve je odlično, kažu to i drugi, mada te ocjene i ne moraju uvjek biti mjerilo, jer...  ima tu i kurtoazije, želje za nezamjeranjem i koječeg drugog što je od kulturnog gosta za očekivati. Ali ako sam ja zadovoljan,  onda je to sigurno dobro, jer ja sam iskreno i bez zadrške izuzetno samokritičan i bez ustezanja priznam ako sam pogriješio, a ovaj puta nisam.

 

 

 

Mesoreznica u punom pogonu

 

Lani sam od tasta i punice dobio za rođendan mesoreznicu. Bio sam jako sretan jer sam to doživio kao poseban znak pažnje, ali ujedno i priznanje za ono što radim i u čemu uživam. Sve na nju režem, od kulena i kulenove seke, preko suhog vrata i kobasica pa čak i slaninu.

 

 

Kod rezanja valjkstih proizvoda kao što su razne rolanke, kobasice i kulenove seke, nema nikakvih posebnosti, ali kod slanine je potrebno napraviti određene predradnje. Bitno je slaninu prethodno narezati na „štange“, zatim ih isprerezivati na dužinu od nekih 10-15 cm, iza toga skinuti kožu i tada ih po 2-3 poslagati na klizač mesoreznice i lagano narezivati na želejnu debljinu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako mi to trošimo

Kad se skrate dani, a produže noći, kada se ima više vremena nego posla, počinje vrijeme druženja. Zovemo rođake i prijatelje da se uz kušanje ovog što smo napravili, malo  ispričamo, odkartamo koju partiju bele, popijemo koju čašu vina i zadovljniji svi skupa odemo na spavanje. Malo oni kod nas, malo mi kod njih i tako do proljeća, a onda opet po starom do slijedeće zime.

Na našem stolu, kad je riječ o služenju samo tih proizvoda, kao hladni obrok, neizostavna su još kuhana jaja, posni svježi sir s vrhnjem ili tekućim jogurtom, polutvrdi domaći sir i ajvar blagi. Ovakvom ponudom su moguće najrazličitije kombinacije, a sve prema osobnim afinitetima svakog gosta ponaosob.

Kao aperitiv pijuckamo domaću šljivovu rakiju oko 17 gradi, starosti 2-3 godine, a tijekom jela nađe se malo crnog vina i na kraju se završava s graševinom. Narezano i posluženo se ne miče sa stola, već se samo malo pomakne ako već smeta, tako da se cijelo veče pomalo jeducka i pijucka, a ako nečeg usfali, toga dorežemo ili dotočimo i tako do „fajrunta“.

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.