Juha od mrkve


O njoj sve samo najbolje : jednostavna za kuhanje, ukusna za jelo, jeftina za plaćanje, posebna za ugošćavanje, zdrava, lijepa , nesvakidašnja.....
Za cca 1 l juhe naribati na trenicu 3 – 4 lijepe, veće mrkve. Na vrlo malo ulja ( po mogućnosti maslinovog , ali nije obavezno ) , istresti naribanu mrkvu i miješati je  jedno 5 minuta  taman da „provene“ na tom ulju. Potom staviti   1 kocku za juhu i jednu do dvije velike  žlice brašna( oštrog) , pa sve to u  posudi miješati zajedno još nekih pet minuta.
Potom zaliti vrućom vodom ( da prije uzavre ),kuhati na laganoj vatri  desetak minuta, dodati sjeckanog peršinovog lista i isključiti vatru. Tada  u tu vrelu juhu umiješati jedno kiselo vrhnje ( vaditi žlicu po žlicu i umiješati u juhu). Ja volim kada vrhnje ostane u krupnijim komadima pa ne miješam jako , već polako.To onda budu male, nepravilne , mliječno osvježavajuće „noklice“.
I  njena priprema se može razdvojiti u dva dijela , pa čak i dva dana. Voda se dolijeva onda kada će se jesti i servirati , a  prethodnu fazu možemo napraviti i dan ranije.

 

Gris   noklice

 

Sve recepte koje pišem na ovoj stranici čula sam od drugih, oduševila se njima, pa ih sada „ šaljem „ dalje. Svaki je popraćen  nekim novim prijateljstvom, zanimljivim razgovorom, novim telefonskim brojem, uspomenom.  Ima samo jedan recept  uz koji  nisam dobila sve gornje  dodatke. A to je upravo ovaj: za gris noklice. „Pripada „ jednoj gospođi  koja sve zna najbolje  i koja od nikoga nema što naučiti. Ako ovo čita, neće se ona  prepoznati jer svoju savršenu osobu ni u kom slučaju  ne bi nikada povezala  sa nečim negativnim. Ali, što je još puno važnije, neće ni svoj recept prepoznati. Zapravo, neće ga ni pročitati već će odmah reći da  ona ima bolji . No, što je reć', reć', njen je recept za gris noklice zaista najbolji, k tomu i najjednostavniji od svih onih koje sam ranije isprobavala.

 Recept:

 

Nekih sat vremena prije ukuhavanja vilicom izmiješati jedno cijelo jaje i u to staviti samo 3 velike žlice pšeničnog grisa, te izmiješati do jednolične mase. (Ako se radi mikserom u želji da bude bolje, nije dobro jer se mikserom jaje bolje izmiješa, nastane veća količina jajeta, naruši se omjer i budu prerijetke. Isprobala.)
   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.