2. svibnja 2010. godine

 


Jel´   da   vas   naučim   kako   se   prave    čestitke

 

Izrada   čestitki   -   prvi   korak

Pa ' ajd' dobro.
A je l' imate  vi maćuhica?
Uberite za lijepa vremena  samo za probu nekoliko glavica maćuhica.  Više je šteta jer su se taman rascvale. Dakle, ovo samo da vidite kako će Vam ići, a pravu berbu napravite  onda kada grm  krene nekontrolirano rasti, ali još uvijek cvate.  Tada se ionako lagano uklanjaju sa gredica da bi se sadilo drugo cvijeće ( npr. kadife). Prešala sam razno cvijeće, ali ....prema mom iskustvu  za čestitke su najidealnije maćuhice. Lijepo se prešaju; kasnije se lako lijepe; ostaju  gotovo iste boje; po veličini su prikladne za lijep raspored po čestitci.

 

 

 

Ima samo jedan problem!
Bit će Vam žao kidati ih! I meni je bilo. Pa sam našla rješenje. Naheklala sam si  končanih cvjetića. Kako god; nema mustre. Ali, morate ih uštirkati i prepeglati da budu čvrsti i ravni pa da ih možete uredno zalijepiti na papir.
Sprešajte i nekoliko listova. Savjetujem kanadski javor. Lijepog je oblika; dovoljno je čvrst, ali nije kožnat, pa se nakon prešanja dobro i lako lijepi. Odite na galeriju mojih čestitaka, pa ćete napraviti lakši odabir lišća. Ne može npr. kestenov list stati na čestitku, pa se i tim rukovodite. No, ne hvatajte se peršina ili sličnih listova koji imaju razvedeno i komplicirano lišće. Jer, ...kako ćete ga poslije lijepiti. Upravo sam ja u početku krenula od peršina misleći kako je to prekrasan list za moju buduću čestitku.
Ako još do sada niste prešali, evo tek par savjeta: novinski papir je obavezan jer u protivnom  ono što prešate ispadne  zgužvano, svenuto, neupotrebljivo. Ja koristim stare telefonske imenike. Što su deblji, to su bolji jer, osim što imaju novinski papir, daju svojojm težinom i potreban pritisak.
E da! Još uvijek stignete posaditi u neki kut svoga dvorišta dragoljube (geraniume). To su oni kričavo narandžasti cvjetovi. Oni se isto prekrasno prešaju. I kad ih uberete ostane im ona bujna zelena loza pa  manje žalite za cvijećem , a prelijepe su čestitke od njih.
Na slici sam, samo Vama za primjer pokazala mali odabir što bi se sada moglo prešati.
Eto, kad Vam se to ispreša, nastavit ćemo dalje.

 


6. svibnja 2010. godine

Izrada   čestitki   -   drugi   korak

       
Ukoliko  nemate maćuhice, ili vam ih je žao brati, a  pri tome znate heklati, sve je riješeno.  Naheklajte  raznih  „ kolutića „ od ostataka konca. Kad se u njihovu sredinu kasnije nalijepi perla ili sjajno okašce, jako se teško odlučiti da li su ljepše  čestitke od  prešanog  ili od končanog cvijeća.

  

Ako se odlučite za ovu verziju, blagom štirkom uštirkajte te  kolutiće, prepeglejte ih i  o b a v e z n o   spremite između listova kakve deblje knjige ili kataloga. Sad nije bitno od kakvog su papira listovi jer  ne moraju upijati kao kod pravog cvijeća, već samo zadržati ravninu, kako biste kasnije mogli  uredno zalijepiti.

 


7. svibnja 2010. godine

Izrada   čestitki   -   treći   korak

Može dalje ?
Dok se sve ono preša, valja pripremiti papir za čestitke. Ima ga u svakoj knjižari, a kad već idete, kupite si koji kist i zlatnu ili srebrnu boju, svejedno je. Što se boje tiče, za nuždu i probu je dobra i ona, svima nam dobro poznata bronza. Ako nemate, prikupite i  silikonski pištolj.
Papira, odnosno tog finog tankog kartona, ima u raznim bojama. Ja najviše koristim tamnoplavi.
Negdje je već izrezan na manje komade, a negdje imaju samo cijeli arak. Vjerujte da je gotovo nemoguće škarama  otkrojiti uredno komad za čestitku. Stoga, ili  stavite karton na ivicu stola, pa odgulite i onda kako ispadne ( to je u zadnje vrijeme tako i moderno ), ili  u nekoj grafičkoj firmi ( gdje obično imaju i kartona raznih boja), zatražite da vam izrežu, ali ,...kad ste već tamo, i da vam prelome  izrezane kartone po sredini. To onda ispadne tako uredno da bi se već taj prazan papir, tako uredno izrezan i presavijen, mogao smatrati čestitkom. Eto, kad to sve pribavite i napravite, nastavit ćemo dalje.

 

9. svibnja 2010. godine
                     

Izrada   čestitki   -   četvrti   korak


E dobro!
Idemo lijepiti. Na neke stare novine položite prešani list tako da naopaka strana bude gore. Cijelu površinu  te naopake strane  premažite ljepilom, a potom prekrenite i pažljivo položite na  presavinuti karton.

 

 

 

Na slici vidite kako to ja najčešće rasporedim, pa za početak možete tako, a kad se izviještite u lijepljenju, pratit će Vas Vaša mašta. Ja obično koristim dva lista u nekoliko kombinacija: ili ih okrenem jedan prema drugom, ili oba idu iz istog ugla, pri čemu je onda poželjno  da su različite boje. To možete postići i tako da jedan list okrenete ne pravu stranu i on je obično klasično zelen. Ako drugi okrenete na naopaku stranu, on je ili srebrnastozelen, ili crvenkasto zelen. Na ovaj tamnoplavi karton ne znaš koja je solucija ljepša. Sve kombinacije djeluju jako ukusno. I onda, ako ćete tako, sa „dvije boje„ , veći list zalijepite doljni, a manji  preko njega, ali tako da samo malom površinom prekriva taj donji list. Treća kombinacija je samo jedan list, što je isto lijepo.  
Listove jako lagano položiti na karton buduće čestitke. Kad ga smjestite, samo lagano prstima potapšajte  njegove rubove, da se zalijepi. Ako Vam je ispod njega iscurilo nešto ljepila, ne sekirajte se, riješit ćemo  to u daljnjim fazama. To se i meni događa. No, svakako je dobro čistom pamučnom krpom pokupiti  te viškove ljepila, ali opet samo tapkajući, jer,...ako povučete krpom po kartonu, onda  širite ljepljivu fleku.
Eto, i to je za danas to.  Razumijem da s nestrpljenjm čekate cvijeće, ali slijedi obavezno prešanje u nekoj debljoj knjizi. Naime; listovi su prvi i najtanji sloj. Moramo ih dobro i ravnomjerno zalijepiti, pa je to najbolje u knjigu. Sve što kasnije budemo lijepili bit će deblje od listova, pa se oni poslije  ne bi  dobro i suho zalijepili. Stoga bi se s vremenom podmjehurili i na krajevima runili.
Sve doživjela ja, pa zašto biste Vi.
Zato, stavite svoj karton sa nalijepljenim listovima u neku knjigu da se to pod teretom dobro zalijepi.  Sad je katalog najpoželjniji ili knjiga sa glatkim listovima da, ako iscuri ljepilo i nakon brisanja, ne zalijepi karton. No, ako se i to dogodi, opet se ne sekirajte. Događalo se i meni. I to ćemo riješiti u kasnijim fazama.
Pozdrav! Vidimo se sutra!

 


12. svibnja 2010. godine

 


Izrada   čestitki - (peti, predzadnji korak)

    
Danas nam treba silikonski pištolj.
Za one koji ga do sada nisu koristili, evo  opširne upute, a vi vještiji ovaj odlomak samo preletite  pogledom. U pištolj se stavi silikonski štapić, i to do kraja, koliko god ide. Potom se pištolj uključi u struju. Ispod njega stavite stare novine, jer kad se dovoljno ugrije, curi kao  OHO ljepilo, s tom razlikom što se odmah stvrdnjava. Treba čekati pa i desetak minuta. Pripremite si i krpu za brisanje: ruku i fleka. Možda je najbolje poći od ove čestitke sa maćuhicom. Vrh pištolja stavite u sredinu maćuhice i lagano  pritisnite „okidač“ pištolja. Dobro je iz sredine maćuhice krenuti silikonskim mlazom po rubovima latica, pogotovo onim dijelovima gdje jedna latica preklapa drugu, pa se one gornje s vremenom odignu jer nisu pritisnute ljepilom. Tako ćete sada na tom mjestu izvježbati ruku, polijepiti latice,stvoriti zvjezdicu koju ćemo poslije obojiti u zlatno, pa će naša, sve do sada turobna maćuhica postati veselije, ljepša i otmjenija.
Kad napravite tu zvjezdicu, naglim pokretom odignite pištolj, krpom u lijevoj ruci pokidajte u zraku one ljepljive niti što se razvlače; potom spustite vrh pištolja sada pokraj maćuhice. No, sad nećemo više zvjezdicu, nego mlaz silikonskog  ljepila lagano „spuštati“ na karton, kao da aranžirate budući puket, pa zabadate u njega zelene grane. U početku će one biti jednostavne. Kasnije, kad se malo izviještite, bit će to graciozne vitice. Jednom i pravi listovi. Ja sam se toliko izvježbala da bih sada mogla silikonskim pištoljem napisati pismo.
Kada na svoju čestitku nanesete tih grančica i vitica koliko je to vama lijepo, obavezno je na krajevima pritisnite nečim, da vam se ne osuši u krivo. Jer, ako se silikonske vitice ne suše na ravnoj podlozi, tada one kasnije za sobom „ vuku“ papir.

 

 

 

POZOR: Znam da je vaša čestitka još uvijek nevesela. Silikonske pruge su prozirne. Naoko se na čestitci nije dogodilo ništa. A k tome je i opet morate sušiti. Sad zbog pruga.
No, sutra je zadnja faza. Sutra će vaše čestitke  progledati, zasjajiti i svojom  vas ljepotom nagraditi za sve faze izrade, koje ste sa njima strpljivo prošli.

 


13. svibnja 2010. godine

 


Izrada   čestitki   (šesti , zadnji korak)

  

 

 

 

  I,... je l'  vam se sviđaju ?
Po meni, baš smo ih lijepo napravili. Zahvaljujem što ste prešli sa mnom sve faze izrade.
Pa zapravo, to su sada naše zajedničke čestitke. No, kako ih ja imam puno od ranije, ove ću prepustiti vama. Ako  vam idu kakvi svatovi, rođendan, krizma ili druga slična i lijepa prigoda, i....ako vam se čestitke sviđaju, pošaljite svoje podatke ( ime, prezime i adresu) na rubriku kontakt. Tri su čestitke, pa  ću po jednu poslati  na adresu prva tri posjetitelja koja  ostave svoje podatke. Naravno, bit će prazne i nenapisane, sa svojom pripadajućom omotnicom, kako biste ih vi mogli koristiti za svoja čestitanja.

 

Nastavno ćemo prikazati pojedinačno čestitke i obrojčit ćemo ih kako bi oni najbrži mogli birati. Pravo izbora se dobiva kronologijom prijave pa ako za jednu čestitku budu dvije želje, čestitka će pripasti onome tko se prvi prijavi.

 

Čestitka br. 1


 

Čestitka br. 2

 

 

Čestitka br. 3

 

 

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.