Odlične namirnice

Dobre namirnice
Loše namirnice

 

Što je istina?

Surfajući Internetom u potrazi za zanimljivostima iz domene zdrave prehrane, naišao sam na jedan interesantan blog pod nazivom „Istine i laži o hrani“. Autorica bloga je izvjesna Anita Šupe, naše gore list, ali s prebivalištem u Švedskoj, gdje je diplomirala na Geteborškom sveučilištu, Prehranu i nutricionizam.
Autorica u svojim tekstovima dovodi u pitanje neke od „istina“ u pogledu štetnosti ili korisnosti pojedinih namirnica, s posebnim osvrtom na one koji su postali pravi mitovi u pogledu svoje ljekovitosti i nephodnosti za ljudsko zdravlje.
Kako je autorica pristaša relativno novog pokreta u prehrani pod nazivom LCHF (Low Carb High Fat), koji postavlja neke nove odnose u prehrambenoj piramidi, s temeljnom postavkom o većoj zastupljenosti životinjskih masti u odnosu na ugljkohidrate, ona naglavačke okreće postavke o pravilnoj zastupljenosti određenih namirnica unutar tradicionalne „Prehrambene piramide“. Ova teorija, a i neki drugi razlozi,  njen su temelj za rušenje mita o žitaricama kao najzastuljenijim namirnicama u tradicionalnoj prehrambenoj piramidi.
Osim „svetosti“ žitarica ona dovodi u pitanje još jednu svetinju u modernoj prehrani, a to je soja.
Ne ulazeći u ispravnost njenih tvrdnji, moram priznati da su postavke kojima ona izvodi određene zaključke dosta logične, a pristup temi je ozbiljan i vrlo često potkrijepljen relevantnim i dokazivim primjerima, kao i izvorima iz kojih crpi važne činjenice za dokaz svojih teza.
Poštujući njenu kompetentnost, ipak, usuđujem ne složiti se s njom u nekim stvarima, a pojedini njeni članci i teze, bit će nastavno podloga za moje osvrte ili možda čak i polemiku na konkretnu temu.  
Osim polemike s ovim izvorom, u ovoj rubrici ću obrađivati i ostale izvore koji govore o istoj temi, kako bi se stvorila jedna objektivnija i šira slika o pojedinim namirnicama koje koristimo.

 

Odlične namirnice

Dobre namirnice
Loše namirnice


   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.