27. kolovoza 2011. godine

Zapečeni  žganci


Kad sam za ovih vrućih dana izredala sva lagana, bezmesna i nemasna jela, sjetila sam se kako je Ana Ugarković u jednoj od svojih emisija priredila zapečene žgance (tako sam ih ja još tada nazvala i pod tim nazivom upamtila).
Djelovalo je lagano za napraviti (,pa i je), sve su namirnice bile poznate (što je velika stvar), i....sve namirnice sam imala u kući (što je još veća stvar).
Dosta pompozno sam najavila ovo jelo mojim ukućanima (, to mi je bila greška i to mi nije trebalo, jer....žganci su ipak žganci, pa čak i ako su od Ane Ugarković). Dok se to peklo, mirišalo je lijepo i obećavajuće. Kad se „zareširalo“, izgledalo je čarobno. Kad sam pojela prvi zalogaj, otišla sam do frižidera po nekakve salame. Da im (mojim ukućanima) malo dopunim; popravim. Jer, bilo je to: ništa. Čak i uz salamu.
No srećom (,iako se uveče nije činilo takvim), ostalo je nekoliko komada i za sutradan ujutro.
Nakon noći odstajale u zapečenom prelivu od raznog sira i vrhnja za kuhanje, moji su se „žganci“ pretvorili u nejljepši doručak. Ukusniji od bureka; od pohanog kruha; od „cmizde“( tanke placke  sa ribanim tikvicama), od kroasana, od običnih žganaca sa jogurtom, od pizze, od......, od svega što se inače jede  za doručak.
Evo  recepta za to jednostavno jelo, koje se jede tek sutradan.
Skuhati žgance onako kako to inače radite (za četiri osobe možete slobodno od  ¾ kg brašna; ja pravila od kilograma, pa mi bilo previše). Kuhane žgance ostaviti da se dobro i potpuno ohlade, a time i stvrdnu. Potom  cijelu tu žutu masu istresti u neku drugu tepsiju, prerezati masu  po pola, a onda svaku polovinu rezati na šnite debljine prsta (kao da režete kruh).
Potom  tepsiju u kojoj ste odlučili peći (dobre su one veće i plitke, da bude više zapečene kore), namažete sa malo ulja i onda te žute šnite poredate po cijeloj tepsiji. Svaku šnitu prekrijte listićem topljenog sira. Između šnita izmrvite običan, svježi sir. U tepsiju stavite i eventualne druge mliječne ostatke: npr, kakav otvoreni mlječni namaz koji više nije za jesti, a još nije ni za baciti. Istočite kakav jogurt i sve što se na bilo koji način može smatrati mliječnim. Što je raznovrsnije i što ima više toga uz žgance, bit će ukusnije. Jer, žganci su ipak samo žganci. Žuti k'o zlato i ništa više.
Na kraju  cijeli taj složenac prelijte vrhnjem za kuhanje, pa onda dobar sat u pećnicu. Dok ne zarešira.
I onda čekajte sutrašnji doručak. Kad se te žute, zapečene šnite natope i zapeku sa  svim tim sirevima, jogurtom vrhnjem za kuhanje, žganac prestaje biti samo žganac i postaje fantazija.
Probajte. Neće vam biti žao.

 

 

4. veljače 2010. godine
                  

Francuski   krumpir

I ovo jelo samo nestane. Od ručka ostalo; za večeru ga nema. Nitko nije jeo, a tepsija prazna. I njega možete napraviti dan ranije, pa samo zapeći. Ali i ne treba. Priprema je toliko jednostavna da uz nju možete još čuda posla napraviti.
Za 4 osobe: skuhati  cca 2-2,5 kg krumpira podjednake veličine,  tvrdo skuhati 10 jaja i ispržiti na ulju dvije veće glavice luka izrezanog na kockice.
Onda, na tepsiju razliti to ulje sa prženim lukom, izrezati samo 2/3 kuhanog krumpira i sva kuhana jaja ( sve na ploške), pa to ravnomjerno rasporediti na luku da svagdje ima jaja.Kako slažete redove jaja i krumpira, tako po svakom malo posuti vegete ili soli. Preko toga staviti dva kisela vrhnja  ili još bolje vrhnje za kuhanje( ukusnije je ako ne šparate vrhnje), pa zapeći.
Peče se dobar sat; jedno dva puta sa većom žlicom lagano ispremiješati da bude vrhnja po svim ploškama. Ako vam se čini da je presuho ( a ne smije biti ), dolijte ulja. To mora biti saftno  da se sve te ploške imaju u čemu zapeći. U zimi uz ovo jelo ide salata od kiselog kupusa. Bez alternative. U ljeto zelena. Isto bez alternative. Meso nije potrebno; nadomjestit će ga jaja.
A što ćemo sa onih preostalih desetak krumpira?
Oni su bili rezerva ako ne bude tepsija puna, a ako ostanu neupotrebljeni, onda od njih sutradan na brzinu napraviti malo krumpir salate. Ako ste u poslu, valjat će uz nju i riblje konzerve.

 

 
29. siječnja 2010.                   

Punjena   jaja

Viđala sam ovaj recept po mnogim časopisima i uvijek odustajala na samom početku jer je bio podugačak pa sam mislila da je to nešto jako komplicirano.
Onda sam se nedavno zatekla  u vrijeme ručka kod prijateljice. Kud mi bilo neugodno što sam uopće tu, bez najave i poziva( al' tako ispalo ), tu ona veli neka ja samo pijem kavu dok ona dovrši ručak. Sad mi je bilo još neugodnije. Veli, danas ima punjena jaja.
E, toliko baš ne moram ostati, niti ženu dangubiti, odlučim odmah. Pa ona će to sirota do popodne raditi. Čitala sam ja taj recept; ima oko njega posla i posla.
No, „ sirota“ samo premjesti tepsiju iz frižidera u rernu i sjede sa mnom dalje na kavu. Veli, juče je napravila  punjena jaja, a danas ih samo mora zapeći. Pa sam i ja , naravno jela i od tada, malo , malo, pa i ja pravim punjena jaja.
R e c e p t : za 4 osobe
Tvrdo skuhati 10 jaja, oguliti ih, prerezati po širini ; izvaditi žumanjke u neku zdjelu. Tako se dobije 20 polutkica koje  se pune.
Fi l : U onu zdjelu u koju smo istresli žumanjke  dodati dvije glavice prženog crvenog luka ( na ulju ),kockice starog kruha prethodno natopljene u 3 dcl mlijeka , pa koliko ta količinamlijeka primi ( ukusnije je birati kore i okrajke; sredina se samo bezživotno rastopi, a kore  će pridržavati i nadizati fil, a kada se bude peklo, lijepo će se ti komadići zapeći i dati dodatan okus), potom vegete  po ukusu i dosta sjeckanog peršinovog lista.
Uzeti veliku žlicu , zagrabiti fila gotovo do pune žlice, pa tako po jednu žlicu u svaku praznu polutkicu  jajeta. To ne mora biti precizno jer ionako, koliko fila ostane, razmaže se  preko svih polutkica. Na pouljenu tepsiju redati jednu do druge  napunjene polutke. On, se, naravno i spuze i prevrću jer je dno nauljeno, ali ih malo podignete, sa filom učvrstite, pa  jedna drugu podupiru, a kad dođe i zadnja filovana polutka, popravite ih da je svima dno jajeta na donjem dijelu tepsije. Sad kad su svi uspravni, tko manje, tko više, premažite preko svega ostatak fila ( ako je  što ostalo). A onda preko toga dva kisela vrhnja. Ja na vrhnje stavim još dva tri tanka listića margarina, a može i ulja, da se i gornji slojevi ljepše peku. I onda s tim u rernu pa i sat vremena na nekih 200  stupnjeva.
& & & & & & & & & &
Preukusno i prelijepo jelo uz koje ne treba meso već samo salatu i ručak je kompletan.
Zgodno ga je praviti iza Uskrsa kad uvijek ostane kuhanih jaja. Ugodna su promjena iza teške šunke koja je fina, ali brzo dosadi.
Zgodno ih je ponijeti u posjetu bolesnima i starijima pa si oni mogu to zapeći onda kada njima odgovara . Lijepo je to sve napraviti u vatrostalnoj posudi, ali  ona puca ako ide iz frižidera brzo u rernu pa je manja klasična tepsija sigurnija.
& & & & & & & & & &
Ipak, jelo ima i manu. N E S T A J E.  Od ručka ostalo, za večeru ga nema.  A nitko u međuvremenu nije jeo.  E da, ali tko god prođe kroz kuhinju,uzme u prolazu zalogaj, dva.

 

S l a n a     j e l a


I  slana jela  treba  mudro odabrati. Svi mi znamo svašta  fino skuhati. Ali, valja računati  da  jelo mora biti toplo i fino i za one koji dođu sa zakašnjenjem , a takvih imamo svi. Onda dalje, valja izabrati jelo koje neće  u finišu tražiti  da baš Vi gledate u njega . Jer, kad gosti počnu dolaziti, morate gledati u njih. Pa dok  se sa svima pozdravite , pa dok ih pitate zašto nisu doveli  djecu i da vam je baš žao zbog toga (jer će Vam kristal ostati čitav),pa dok im kažete  kako krasno izgledaju (onima mršavima da su se baš lijepo zaokružili otkako ste ih zadnji puta vidjeli , a onima debelima da se ovih deset  kila koliko su nabacili  od vašeg zadnjeg viđenja , ma...skoro ni ne primjećuje ), pa dok ih posjednete i  upoznate sa onima  kraj kojih ih smještate, a koji  lani nisu bili , pa dok  im svima kažete neka se osjećaju kao kod  svoje kuće i dok  im natočite aperitiv, jelo  će Vam se , ako ga niste mudro odabrali , ili ohladiti  ili pougljeniti. A da ne pričam kako za to vrijeme morate poodmotati  svaki  poklon koji su donijeli, najprije reći da  nisu  trebali i neka ubuduće  dolaze  bez  poklona  jer da je bitno da se  vidite (Vi i Oni) i da se malo družite , a onda , kada je odmatanje već  pritjerano  kraju, još morate reći kako , eto , svega već u kući imate , ali to, mislim to što su Oni  donijeli , ne samo da nemate (dobro, možda imate tri  četiri komada , ali što je to bez  četvrtog ili petog , upravo ovog  kojeg  odmatate) nego da ste za tim čeznuli od svoga postanka , ali si to nikako niste mogli priuštiti.
Je l' to nešto gori ?! Ma neee ! To se u Vašem  rernu  mirno i strpljivo, sami samcati, bez imalo Vaše pažnje, krčkaju

 

Pohani šnicli u vinu i peršinovu listu


Šnicle (najbolje teleće, ali, kod ove recesije, proći će i svinjski ) posoliti  i  sa obje ih strane batom dobro istući tako da se pod bat  stalno dosipavaju krušne mrvice, koliko god meso primi. To se može napraviti dan ranije, a oni sporiji mogu i tjedan ranije, pa se stavi u hladnjaču (bolja je prva solucija ). Potom  se  šnicli  ispohaju na najklasičniji način, kako to i inače radite. U veću posudu (ja sam u isti onaj pekač za meso u kojem sam pekla tijesta za tortu) slažu se  pohane šnicle, na njih se „posipa„ sitno  sjeckanog  peršinovog  lista (e, i to žene  isjeckaju dan  ranije i stave u vodu pa sutradan jedan posao i jedan  krš manje) i sitno nasjeckanog bijelog luka (dan ranije samo očistiti češnjeve; dobro, znam da to svatko zna, ali, za svaki slučaj) I onda  opet  red  pohanih  šnicli, pa po njima opet sjeckani  peršinov  list i bijeli  luk i tako dok toga svega ima. Onda  se to lijepo  prelije tekućinom  do  razine tog  složenca: pola juha, pola bijelo vino. To se poklopi  i  stavi u rernu  da se prokrčka najmanje 45 minuta, no, može krčkati  i ništa mu neće biti sve dok Vi ne  riješite  sve ono gore sa gostima. To jelo može biti samo u finišu, bit će toplo i „friško“ sve do posluživanja, a  neuporedivo ukusnije od klasičnih pohanaca. Ako, daj Bože; što ostene i za drugi dan,  šnicli ostaju  mekani  kao duša.

 

Ima  još  p r o v j e r e n o „pametnih“ jela  koji  će se dokuhati  sami i ostati topli dok  se Vi  izljubite sa svim svojim gostima. Evo  nekih  koje  sam  ja  isprobala:

 

Pureće  šnicle  zapečene  sirom

 

Šnicle od purećih prsa naglo prepeći sa jedne i  druge strane. U zasebnoj posudi lagano prepržiti  crvenog luka, prošarane slanine i šampinjona, sve u količinama sukladnim količini šnicli. Onda sve složiti u NISKU i širu vatrostalnu ili keramičku posudu i to tako da se njeno dno prekrije  tim umakom od luka, slanine i gljiva, a preko toga se poslažu prepečeni  šnicli jedan do drugoga. Između njih ne mora biti razmak, ali ne bi trebali niti jedan drugoga prekrivati. Na svaki šnicl staviti plošku topljenog sira. Jako je važno što se ovo može napraviti i dan dva prije samog gostinjskog ručka. A onda, nekih sat vremena prije serviranja, ovako pripremljeno jelo staviti u pećnicu da se zapeče. Sir se lijepo rastopi, a ako imate i gornji grijač, sve će dobiti  prekrasnu zlatnožutu boju. Servira se u istoj posudi u kojoj se peklo i vadi  zasebno svaki komad mesa  prekriven zapečenim  sirom. Za prilog  pire krumpir.
Napomena: Prvo, sa gostima se morate „ispozdravljati „ za tih 45 minuta koliko se jelo peče.
Drugo: ako  Vam je puretina preskupa, prolaze i pileća prsa. Ta bijela mesa lijepo idu uz zapečeni sir. Probala sam i sa svinjskim šniclama, ali, to jelo više ne liči na sebe.

 

Ima još jela koji su „ puni  razumijevanja“ i strpljivo „čekaju“ dok Vaši gosti dođu, pa i kasne, odlože kapute, popiju aperitiv....Jedno od takvih je i

 

Krmenadli   u   umaku   od   vrhnja

  

Krmenadl (cijeli, u komadu) premazati premazom načinjenim od senfa , bibera, soli i vegete,pa ga ostaviti  preko noći. (Odlično:dakle, pola posla danas, a pola sutra, što je  dobro i za mlade, još nevješte domaćice, ali i za stare, vještije, ali  sa otečenim nožnim člancima)
Sutradan staviti  u posudu  1 dcl ulja, 3 glavice sitno nasjeckanog luka, lovorov list i 1 dcl  vinskog sirćeta.U to staviti premazan i odstajao komad mesa  pa kuhati na laganoj vatri dok voda ne ispari. Onda izvaditi meso, te ga u drugoj , čistoj posudi prepržiti lagano sa obadvije strane  da dobije zlatnosmeđu boju.Još vruć komad mesa izrezati na šnite  i vratiti u  posudu u kojoj se pekao, s tim da se u ono ulje doda najmanje  pola vrhnja (može i cijelo ).Sve se  poklopi ili ostavi u toplom rernu ili na najmanjem plamenu da čeka početak ručka ili večere. Prije dolaska gostiju mora se doći do faze  potapanja  izrezanih komada u umak od ulja i vrhnja , a onda tako može čekati.

Isto je i sa

Kotletima   u   umaku   od   gljiva

 

Kotlete naglo ispeći sa obadvije strane i izvaditi iz tave ( to se može napraviti dan ranije ).U tu masnoću  uliti malo vode, staviti  isjeckane gljive (debljina šnita po ukusu i veličini gljiva ; najbolji su šampinjoni ),vegetu ili kocku za juhu, bibera, jedno kiselo vrhnje, jedna žlica oštrog brašna ili dvije žlice gustina pa sve to zajedno prokuhati i u to staviti  kotlete da zajedno malo provri. Dakle, kotleti se mogu ispeći dan ranije , umak  napraviti do faze stavljanja vrhnja i brašna i pol dana ranije , a završiti i staviti kotlete tek kad počnu pristizati prvi gosti.
Sa svim jelima ovakve vrste pomažete sami sebi na način da se faze kuhanja rasporede na dulje vrijeme , da ne malaksate do dolaska gostiju, ali istovremeno  i da ono što servirate za njih bude toplo i netom izvađeno iz rerna ili sa peći.   

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.