Frape od cikle, mrkve i jabuke

 


 

Ovaj pomalo čudni frape, u osnovi ima dominantnu zdravstvenu komponentu, a tek onda osvježavajuću i hedonističku. No ne može se reći da nije ukusan i da se pijuckajući  ga,  uz njega ne može sasvim lijepo uživati.
Napitak s obzirom na slatkast okus glavnih sastojaka (cikla, mrkva i jabuka) u svojoj konačnici zadržava taj štih kroz dodatak ostalih slatkih dodataka (med i sok od jabuke), a limunov sok daje blagu kiselost i naravno C vitamin.
Kombinacijom  nutritivnih vrijednosti svakog od upotrebljenih sastojaka dobiva se jedan doista respektabilan napitak u smislu svojih ljekovitih svojstava. Previše bi bilo za nabrajati sve ono dobro što se u ovom frapeu može naći, ali valja naglasiti da on posjeduje niz elemenata i sastojaka s izrazito dobrim antioksidacijskim svojstvima, protuapalnim i antimikrobnim svojstvima, imunološkim svojstvima i drugo.
Osim zaštite zdravlja i jačanja imuniteta, ovaj frape sadrži niz vitamina i minerala neophodnih za izgradnju, zaštitu i čuvanje svih ljudskih organa, krvotvornih supstanci i općenito ljudskog tijela.
Količina koju sam naveo u sastojcima, po nekoj mojoj procjeni namjenjena je za dvije osobe kroz jedan dan pa ju ja i moja žena ravnomjerno i pravedno potrošimo svaki dan.
Sastojci
1.    Jabuka cca 150-200 gr.
2.    Cikla cca 100-150 gr.
3.    Mrkva cca 100-150 gr.
4.    Prirodni sok od jabuke cca 300 ml.
5.    Limunada od 2 ocjeđena limuna cca 300 ml.
6.    Cimet jedna mala žličica - cca 1 gr.
7.    Med 1 velika jušna žlica
8.    Korica limuna naribana

Priprema:
Voće i povrće nasjeckati na komadiće i staviti u blender te dodati mlaku limunadu u kojoj je prethodno otopljena žlica meda. Naliti sok od jabuke, naribati korice limuna i dodati malu žličicu Cejlonskog cimeta, uključiti blender i dobro izmiksati. Frape malo ohladiti i servirati.

 


Sok od jabuke


Svake godine napravimo prirodni sok od jabuke, uglavnom od vlastitih plodova, a ako nam usfali, jabuke kupimo od proizvođača s našeg područja. U našem mjestu postoji  PZ „Voćko“ koja uslužno pravi tješeteni prirodni sok od različitog voća, a specifičnost takvog soka je njegova prirodnost, dakle, bez šećera, bez konzervansa, bojila, pojačivača okusa i ostalih neprirodnih dodataka. Zavisno od vrste jabuke, od jednog kilograma se dobije cca 0,65-0,80 l soka, koji se pakuje u plastične vrećice s pipom, a po želji može ići i u standardnu kartonsku ambalažu.

 


Cejlonski cimet


Veliki je broj vrsta cimeta, a dvije glavne vrste su Cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum)  i kasija (kineski cimet). Kako i jedna i druga vrsta sadrže kumarin, aromatična aktivna tvar, koja se može naći u mnogim biljkama, a koji je štetan za ljudsko zdravlje ako se uzima u nedozvoljenim količinama, njegova zastupljenost je propisana i ograničena mnogim zakonima i pravilnicima o hrani.
Naš pravilnik o aromama, koji je usklađen s međunarodnim normama i propisima dozvoljava maksimalnu koncentraciju kumarina od 2 mg/kg proizvoda, a samo izuzetno kod nekih proizvoda taj se iznos povećava do 50 mg/kg.
Međutim, Njemački institut za procjenu rizika od hrane procjenjuje da TDI ( podnošljivi dnevni iznos) kumarina iznosi 0,1 mg/ kg tjelesne mase konzumenta pa tako osoba koja teži 80 kg. može dnevno konzumirati 8 mg kumarina. Isti institut navodi da kasija (kineski cimet) u 1 kg sadržava 2,1 gr. - 4,4 gr. kumarina, a to znači da takva osoba može dnevno konzumirati do 2 gr. kasije. Kako Cejlonski cimet ima 10 puta manje kumarina, proizlazi da ista osoba može konzumirati do 20 gr. dnevno tog istog cimeta.
Kako je postotak kumarina u kasiji 10 puta veći (cca 0,5%) nego u Cejlonskom cimetu (cca 0,045 %), nameće se potreba korištenja upravo Cejlonskog cimeta. Obzirom da recepturom za ovaj frape dobivamo upravo oko jedan kilogram proizvoda, proizlazi da količina cimeta ne bi smjela preći jedan gram. Problem u dilemi pri izboru čini cijena, koja je neusporedivo veća za Cejlonski cimet, a jednako tako i dostupnost, jer u trgovačkoj mreži se nudi isključivo kasija.
Cejlonski cimet se može nabaviti u Hrvatskoj, u tvrtci Garden, po cijeni od 35,00 kn za 40 gr., a po približnoj cijeni, uključujući dostavu, može se naručiti online sa stranice tvrtke Druera

Više o cimetu...

 
   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.