Adventski   vijenac

 

 

 

 

 16. studeni 2009 .godine

 

Adventski   vijenac

(priprema materijala)

 

 Evo, ovo sam ja danas obojila. Limenku sa bronzom treba prvo jako i dobro  promućkati da se boja ujednači. Najbolje je početi sa malim češerima, orasima, lješnjacima i svime (može i školjke) što Vam se sviđa, a stane u limenku.  To se naprosto potopi, nekom starom vilicom još malo umiješa u boju, pa vadi na stare novine i tu ostavi dok se ne osuši.

Kad su gotove te manje stvari, tada kistom  bojati ove veće češere koje ne možemo potopiti; nažalost , jer se nikad kistom ne može tako lijepo i jednolično obojati kao potapanjem u boju.

 

 

 


 18. studenog 2009. godine

Dok još u limenci ima bronze, valja obojiti i osušene grančice ružinih pupova. Glavicu treba potopiti u bronzu, a peteljke, koje, naravno, ne stanu, obojite kistom, pa ih opet sve ostavite da se  ocijede i osuše na starim novinama.

 

 

 

 20. studeni 2009. godine

Na kraju, kada u limenci ostane posve malo boje, uzmite širi kist i bojajte listove crnogoričnog grmlja. Birajte krupno i kožnato lišće. Ja najviše volim ovakve  listove. Dobro primaju boju i godinama je drže. Za raskošan Božićni aranžman treba najmanje  4 lista. Ali, ako imate boje i lišća, obojajte ih više. Lijepi su kad ih bacite pod bor, kad sa njima ukrasite  omotnicu na poklonu, kad ih stavite na sredinu Božićnog stola, na dasku od prozora,.....svagdje.

 

 

 

Eto, gotov je jedan veliki posao. Sada, toliko dana prije Adventa, pravio nam je veselje. Kasnije za njega ne bismo imali ni vremena ,niti  strpljenja.

Kad se to sve osuši, nađite jednu lijepu i veliku kutiju u kojoj će to stajati, kako do ovog Adventa, tako i idućih godina.
Meni  i  Vama svakako nitko neće moći reći da nemamo ili da smo u bescijenje rasprodali   
O  B  I  T  E  L  J  S  K  O                 S  R  E  B  R  O .

 

 22. studeni 2009. godine

     

Adventski   vijenac

    (izrada)                  

Opet je nedjelja. Sada je Advent za samo tjedan dana. Već iduće nedjelje palit ćemo prvu svijeću. Jedva čekam (to već znate).
Ja adventski vijenac pravim sama. To veselje ne bih prepustila niti jednom trgovcu koji će ih idući tjedan prodavati na  svakom koraku. Veselje nikom ne prepuštam, ali ga rado dijelim sa drugima. Odavno sam  čula da je podijeljena bol samo pola bola, a podijeljena radost da je dvostruka radost.
                              
Najprije izaberite neku lijepu zdjelu koja će  po veličini i boji odgovarati Vašem stolu, stolnjaku, namještaju, ukusu.
Zgodne su plastične zdjele. Ima ih u raznim bojama i veličinama, a kako nisu skupe, cijeli aranžman nakon Adventa možete  kao Božićni odnijeti na groblje. Tamo će na hladnom zraku još dugo biti lijep.

 

 

Ovo je godinama moja zdjela za Adventski aranžman. Koštala je samo 19,00 kn i nije ništa posebno. ( Bila u trgovini.) Ali, ja sam je učinila posebnom. Dok po drugim zdjelama samo plivaju rezanci ili noklice, ova samo drži  Adventski aranžman, pa je uvijek ovako gordo i otmjeno sjajna.

Pregledajte svoje suđe i izaberite svoju posudu. Ili kupite novu koja će držati Vaš Adventski aranžman i...., jednom po jednom upaljenom svijećom čekati da Božić dođe i u Vašu kuću.

 

  23. studeni 2009. godine


Idemo dalje( sa Adventskim vijencom ). U zdjelu se stavlja vrećica sa zemljom. Dobro je staviti dvije vrećice, jednu u drugu, kako stoga da vrećica ne pukne pa da se zemlja ne istrese u zdjelu, tako i stoga što će dupli sloj najlona bolje „durati“ ubode grančica. Vrećice trebaju biti obavezno od prozirnog najlona, da se kroz njih vidi zemlja, a ne da probija neka boja plastične vrećice. Veličinu  vrećice, time i količinu zemlje u njoj, treba prilagoditi veličini zdjele. Natrpajte zemlju u vrećicu, obavezno je čak dosta zalijte, pa će vlaga u njoj borove grančice dugo držati svježima,povežite vrećicu gumicom( duplom, čak troduplom, da bude čvršće), položite vrećicu sa zemljom u zdjelu tako da gumica bude negdje sa strane ili čak ispod da se ne vidi.
To nam je sada čvrsta podloga za aranžman koji će dugo mirisati  po borovini i biti lijep.

 

                                         

 


Kupite 4 svijeće. Boja svijeća diktira boju cijelog aranžmana, pa birajte svijeće  u boji koja odgovara Vašem interijeru. Onda uzmite  4 dulja čavla i pomažući se kliještima jako ih zagrijte;najbolje jedan po jedan na plameniku plinske peći. Tako zagrijan čavao njegovim vrhom zabodite u  donji dio svijeće.Svijeće odložite u čašu tako da ti čavli budu gore i ostavite tako sve dok se vosak svijeće ponovno ne ohladi i ne stvrdne. To se radi da sačuvate cijelu duljinu svijeće  iznad zemlje u podlozi aranžmana, a da ipak  možete zabosti svijeću da bude čvršća u aranžmanu; dakle, ovako je produljujemo.

 

 

  

 26.studenog 2009. godine

                       
Sada predstoji onaj najljepši dio posla. Slaganje  ukrasa na  sredinu aranžmana. Ako još nemate silikonski pištolj, kupite ga da Vam bude lakše. Ima ih i po 25,00 kn. Međutim, možda je kod kupnje bolje krenuti od silikonskih štapića. Ja sam ih kupila u pakovanju od  1 kg i već zaboravila kada je to bilo, a stalno nešto lijepim. ( To su štapići nalik uskim svijećama). Tek kad nabavite njih, kupujte silikonski pištolj  u koji ćete moći stavljati štapiće tog promjera. Mene je takav prije neke dvije godine koštao  40,00 kn. Ako Vam je trenutno i to puno, za ovu godinu  poslužit će i jedno oho ljepilo .
Ako nemate te novce, ne stidite se ni  mene ni sebe. Prošla sam to. Čak i gore. Kad nije bilo ni za“oho“ ljepilo. Što vele, džabe što je grad za kunu ako nemaš ni tu kunu. Nisam namjeravala kupiti grad, ali sam trebala platiti participaciju kod doktora. Samo  5,00 kn. Nisam ih imala.
No, glavu gore. Kako zlo dođe, tako nekako i prođe. Vjerujte. Doživljeno.

 

 

 

 Idemo dalje. Sa silikonskim  pištoljem  ili bez njega. Sa oho ljepilom ili bez njega. Čovjek sve može.

Špičastim škarama, ili štrikaćom iglom, lagano i pažljivo pravite rupice  na najlonskoj podlozi .U te rupice treba  zabadati  sve što mislite da biste voljeli imati u svom aranžmanu. Ja uvijek krećem od ovih velikih „ cvjetova“.
Na slici vidite kako ih pravim. One „papigice“ što sam ubrala početkom jeseni slažem kao latice jednu do druge u obliku cvijeta. Jedan sam „cvijet“ složila potpuno, a drugi za sada ima samo tri „latice“ da vidite kako nastaje. U sredinu stavim  tri šipka od ruža. Obavezno penjačica jer su ljepši, veći i crveniji, al' ako ih nemate, može i od običnih ruža, a može čak i bez ičega. Kad napravite „ cvjetove“, slažite po svom ukusu: crvene jabuke, češere, orahe, lješnjake, izbronzane grančice, što god Vam se sviđa. NEĆU  VAM  KVARITI VESELJE.  I ja ću tako. Na samom kraju se zabodu četiri svijeće  i Advent može početi. Uživajte.                    

  

 

29. studeni 2009. godine.

 

Adventski   vijenac

  (završen)

 


Prva je  adventska nedjelja. Juha  već miriši, a i vijenac je gotov. Evo ga.

 

 


Ovo je MOJ adventski vijenac. Od  grančica i češera MOGA bora.Lišće je od MOJIH ruža. I šipak je od MOJIH ruža. Orasi  i jabuke su iz MOG voćnjaka.Zemlja u kojem sve to stoji je iz krtorovina sa MOJE livade. (Ovo će razumjeti samo oni koji su tjerani od svojih kuća; hvala ti dragi,Bože što sam živa i što sam ponovno  na svom.)

 


   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.