Konjska salama


U našem kraju obitava brojna talijanska manjina, koja je u ove krajeve pristigla krajem 19. stoljeća i koja je sa sobom, iz svoga kraja ponijela jedan običaj ili bolje rečeno vještinu, koju  do dan danas, u gotovo nepromjenjenom obliku, održava i prakticira. U teškim prilikama po doseljenju, bili su prinuđeni svašta raditi, od sječe i krčenja šuma, pravljenja drvenog ugljena pa do izrade cigle za gradnju kuća. I sve je to prestalo, a samo jedan posao, od kad su došli pa do danas, rade bez prekida i to s puno volje i ljubavi.
Konjsku salamu nisu prestali nikada praviti i pravit će je dok budu postojali, bar tako oni misle, ako ih dična Europa u tome ne spriječi, a kako je krenulo s rakijom i kolinjem, ne piše im se dobro.  Pravit će je oni na svoj tradicionalni način, ponosno je narezivati svojim gostima, pakovati im na odlasku pa i sami u njoj uživati , a ako baš koji  „piket“ preostane, prodat će ga na moljenje i preklinjanje onih koji su je jednom probali, tek toliko da pokriju trošak nabave konja i repromaterijala za izradu.

 

 

 
Iako je ovaj specijalitet izvorno njihov, danas ga rade i neki Hrvati koji su ga naučili družeći se s njima, pomažući im u izradi ili „ po sili zakona“, ženidbom odnosno udajom nekoga iz njihovih obitelji, a svakako i zato jer se mora priznati da je to odlična stvar i da je svatko želi imati u svom domu. I moj prijatelj Vinko nije „ njihov“, ali mu je žena „njihova“ i tako je ušao u društvo majstora konjske salame. 

U čemu je tajna?


Nije jednostavno i lako napraviti konjsku salamu, mnogi su se u to uvjerili pa i ja sam. Pretprošle godine pomislih i sam da bih mogao napraviti malo konjske salame, uvjeravajući sebe da ako znam i uspjevam s kulenom, da ne može biti problema ni s ovim. Sve sam napravio kako mi je rekao moj prijatelj Vinko, inače, kako rekoh, veliki majstor za konjsku salamu, osim što ju nisam sušio kako mi je on rekao.
Zapravo nisam ni mogao, jer nemam ono što je uvjet broj jedan za konačan uspjeh.  Rekao mi je da za dimljenje i kasnije sušenje konjske salame, mora biti zidana prostorija sa zemljanim podom, da se slama ne smije smrzavati, ali ni pregrijavati, da se višak vlage mora eleminirati prozračivanjem ili brisanjem krpom itd.

 

 

 

Ja nemam zidanu prostoriju, ja imam drvenu pušnicu na tavanu i mislio sam da to i nije tako veliki problem kako ga je on napravio, a i dok sam dimio i kasnije sušio, moja salama mi je izgledala prekrasno, lijepa glatka, sjajna, ma milina. Ne onako pljesniva kao kod tih Talijana. Baš sam si razmišljao kako ću odnijeti „piket“ prijatelju da vidi kako se salama suši i bez tih zidanih prostorija.

 

Gorko razočarenje


Došao je ožujak pa sam na opip i nekako po izgledu, zaključio da bi se salama mogla probati. Uzmem jedan „piket“ i važno ga prerežem. Ohladio sam se odmah kad sam vidio unutrašnjost. Meso je bilo žućkasto, onako na smeđe, kroz sredinu rupa, a miris kad sam ponjušio, vukao je na ustajale čvarke. Malo sam i probao, i osjetio poznati okus užeglog mesa. Teško sam se razočarao i tužno pokupio svu salamu, strpao je u vreću te neškodljivo uništio.
Pojadao sam se svome prijatelju, a on mi je nakon moje priče objasnio da sam salamu prenaglo sušio, da se stvorila kora s vanjske strane i da se nije mogla sušiti sredina. Nastavno je primjetio kako je i  okolina u kojoj je nastavljeno sušenje nakon dimljenja, presuha, jer na salami nije bilo one poznate bijele plijesni, koja je ključni signal za ispravnost postupka zriobe i sušenja salame.

 

Neka svatko radi ono što zna


Nakon ovog iskustva odlučio sam da neću više eksperimentirati s ovako kompliciranim i složenim procesima i da ću ja sušiti i praviti ono što ja znam, a oni neka rade ono što oni znadu pa ćemo razmjeniti proizvode. Prijedlog sam iznio svome prijatelju i on je pristao pa se sad kod njega suši nekoliko mojih „piketa“, a njegov kulen se kod mene ljulja na štapu.

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.