18.travnja,2010.

Banski denar - banovac

Pakrac je imao kovnicu novca koji je zbog svoje finoće izrade i svog sastava, bio vrlo cijenjen. Naime, taj novac je kovan od izuzetno finog srebra pa je on kao takav korišten i izvan hrvatskog područja. Banski denar (banovac) se kovao od 1256 – 1260 godine, a onda kovnica seli u Zagreb.

 

 

Grad Pakrac tu činjenicu nastoji iskoristiti u promociji svoje kulturne baštine pa ne propuštaju ni jednu priliku koja im se ukaže, da to istaknu, te su jednu takvu prezentaciju napravili i na Danu županije u Požegi. Zatekao sam se tamo pomalo slučajno, pozvao me prijetelj da posjetim njegov štand i vidjevši tamo i štand svoga grada, rodila se ideja da malo napišem o toj temi.

 

 

 

Zamolio sam dečke iz Turističke zajednice Pakrac, da izvedu jednu prezantaciju kovanja replike tog novčića i oni su to rado učinili. Bio sam vrlo revan u slikanju, očekujući nekakav honorar isplaćen u banovcima, ali ništa od toga, samo smješak i spremnost na ponavnu prezentaciju. Mora da su im monetarne vlasti Grada Pakraca strogo limitirale emisiju banovca, bojeći se njegove inflacije i vjerojatno su odredili do kojeg ranga posjetitelja  mogu dijeliti novčiće. Ja sam bio ispod crte.

 

 

 

No nema veze, ovo je moj doprinos popularizaciji kulturno-povjesnih znamenitosti svoga grada i njegovoj turističkoj promociji, što je u konačnica i obaveza svakog njegovog  građanina. Pa nije valjda sve u lovi. Zar ne? Zadržao sam se još neko vrijeme, vrebajući priliku da si sam naplatim svoj trud, sa hrpice iskovanih banovaca, ali sam na kraju odustao kada mi se pogled susreo s vitezom templarom, koji je imao zadatak čuvanja tog blaga od ovakvih posjetitelja kao što sam ja.  

 


   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.