Povratak

Amarilisi

su kao  veliki ljudi. Rekao bi čovjek da mu ni dobar dan ne smiješ reći, a on posve jednostavan, pristupačan i skroman. Usprkos svom položaju i postignućima. 
Baš je tako i sa amarilisom. Pogledajte te prekrasne, otmjene cvjetove.

 

  
Ako ih u vašem prozoru još nije bilo, bez ikakvog straha od uzgoja nabavite samo jednu , jedinu lukovicu.  Od susjede: za jednu lijepu jutarnju kavu. Ili u trgovini: za , ako se dobro sjećam, nekih 13,00 kn. Posadite je  tako da joj jedna trećina viri iz zemlje; stavite cvijetnjak uz prozor, u toplu prostoriju. Uredno zalijevajte i čekajte  da  vam procvate. Najprije idu listovi. Vrlo ubrzo vidjet ćete i zeleni pup koji je najprije uz samu lukovicu, a onda se, kao dizalicom, na svojoj posebnoj peteljci, diže prema prozoru i za koji dan procvate. 
I ništa više. I stvarno ništa više. Nema  lisnih uši; nema opkidavanja; nema osipanja; ne treba prskati ni raditi sto drugih poslova koje  treba raditi oko drugog cvijeća. 
Pa zar onda da ga samo na vašem prozoru nema ??????
Kad ocvate, još neko vrijeme, pa i do kraja ljeta, zalijevajte jer će vam dati podmladak. Makar jednu mladu lukovicu . Izvirit će ona uz ovu sa kojom ste počeli. Ali, bit će mala i neće cvasti već iduće godine. Nju stavite poslije u odvojeni mali i bilo kakav cvjetnjak. Ako je stavite u dvorište ili na terasu, imat ćete sa njom i još manje brige. Voli biti vani, iako ne na najžešćem suncu. Kad vam i ova mala  lukovica naraste, kad se zaokruži i okrupnja, pozovite susjedu na kavu i poklonite joj lukovicu, pa neka  kroz neko vrijeme i na njenom prozoru procvate amarilis. 
Sve vam to pričam jer mi je  godina i godina prošlo u uvjerenju da: “ Ma gdje bih ja mogla  uzgojiti takav cvijet?  Pa to moraš biti cvjećar, a ne ja !“
Stoga, meni za ljubav i na moju odgovornost, nabavite si lukovicu ovog otmjenog cvijeta koji rado i ne tražeći puno, živi sa nama običnim ljudima.

 

 

   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.