Povratak

Potpuno novi namještaj za samo 24,00 kn/m

Potpuno   novi   namještaj   za   samo   24,00 kn/m
 
Dobro ste pročitali! Nisam zaboravila niti jednu nulu. I na pravo sam mjesto stavila zarez. 
& & & & & & & & & &
Još se na svijetu nije rodila žena koja ne voli mijenjati namještaj. Zadnja rata od prošlog namještaja još ni na vidiku, a kamoli da bi bila plaćena, mi bismo već novi.
Netko prizna, netko ne prizna, al' to je istina i sve smo takve. Bez izuzetka.
& & & & & & & & & &
Sjećam se kad sam iza rata ugledala u jednom salonu ovu moju bijelu kuhinju.
-Nju i ni jednu drugu, rekla sam mužu .
- Bijela je; dojadit će ti, brzo će se mazati; s vremenom posivjeti; pokušao me odgovoriti. 
- Ne, samo nju! Prat ću je i neće mi dojaditi. Bit ću s njom zadovoljna  do kraja svoga života. Vidjet ćeš. A i obećajem!, ispalila sam cijeli rafal uvjeravanja, samo da je što prije kupimo i da mi je ne bi netko tu ispred nosa, tako divnu i tako bijelu, odnio. Kakvi dojaditi !?!
Ali, još se nije ni prvi puta zamazala, već mi je dojadila. I od tada još pet stotina puta. Ma zapravo, pet stotina tisuća puta. Kuma je kupila divnu bordo crvenu kuhinju. Šogorica je kupila  adria plavu.  Nećakinja  dala napraviti kod nekog privatnika tirkiznu; visoki sjaj; kao da gledaš u planinsku rijeku dok je glancaš. A moja bijela. Ma, da je bar bijela. Nego neka  siva.  No, nisam to ni smjela ni željela priznati mužu. A i da sam priznala, džaba bi mi bilo. Znala sam da za novi  kuhinjski namještaj nema novaca, pa upravo da daju na petsto rata. 
- Eto, mi smo, hvala dragom, Bogu, kuhinju riješili, znao je reći moj muž kada bi se  sa prijateljima ili rodbinom  pričalo o namještaju.  
- A...., rješenja!, mislila sam. Svi imaju kuhinje u boji, samo mi imamo ovu sivobijelu, nastavila sam nezadovoljno. Misliti. 
- Moja žena prevoli  našu bijelu kuhinju, nastavio  bi moj muž hladni rat sa mnom. Baš je sama birala, ono...., za do kraja svog života.
-E tako mi i treba! Je l' me pitao hoće li mi to biti kuhinja do kraja života?! Nije; rekao čovjek samo kako će mi dojaditi.  Pa što si se onda zaricala i zaklinjala, luda ženska glavo?! Sad sam se  u mislima već i svađala sama sa sobom. A  na sve strane nude nove, divne kuhinje: na rate, na gotovinski popust, na čekove, na kartice... Samo vozi...
& & & & & & & & & &
Mada, što j' reć' reć', kuhinji ništa ne fali. Čvrsta je; prostrana je; sve u nju stane što treba stati. 
E samo da nije bijela. Ali je! Malo i siva. Al' druge nema.
No, riješila sam to i sada sam silno  zadovoljna. Ne, nismo kupili novu. Zapravo, kada bismo smjele biti iskrene pred našim muževima, zaista dojadi samo boja. I zapravo, moram priznati da bi bilo i grehota ovu bacati van, a drugu  kupovati, dovoziti i umještati. Kao da mi ona druga ne bi dojadila?!
Kupila sam plastificirani materijal za stolnjake (po narodski: vikslajm). Metar košta  24,00 kn. Širina mu je 1,4 m pa sam isto toliku duljinu kupila za stolnjak. Dakle, sad imam za stoljnjak kvadrat 1,4 x 1, 4 m.



Onda sam kupila još  1,5 metara za  tu nesretnu bijelo- sivu viseću kuhinju. Taj sam komad  prerezala po duljini jer je širina  daske na donjim elementima   60 cm. Ja sam rezanjem dobila dvije trake  širine 70 cm ( jer je ukupna širina bila 140 cm ), pa mi se malo i preklapa preko  daske. No, to me ne smeta i mislim da je bolje  tako. U protivnom bi se mrvice zavlačile pod nju.



Dakle, kupila sam ukupno 2,9 metara i to platila 69, 6 kn. 
Prezadovoljna sam i jedva čekam da mi dođe kuma , šogorica i nećakinja da vide moju  N O V U  kuhinju, koja nije više onako dosadno bijela kakva je bila prije. 
& & & & & & & & & &
No, koliko novaca , toliko i glazbe. Ovo svakako nije vječno. S vremenom će izblijediti boja; možda se i prorezati, svakako namreškati. No, taman će mi do tada i dojaditi pa ću si lijepo kupiti novi „ vikslajm“. Danas ima jako puno dezena i boja. 
I eto: svi zadovoljni: moj muž što nema kupovanja nove kuhinje; moja kuhinja što ostaje na svom mjestu jer joj baš ništa ne „fali „. A i ja jer ta kuhinja sad drugačija. Življa i ljepša nego je bila do juče.  
& & & & & & & & & &
Dok mi je trgovkinja rezala sve to, „zape“ mi oko za ovaj puketić  (15,00 kn). Pa kud sve, pomislim, bit će i za puketić.  Tako sam i njega donijela kući i vidite kako se lijepo uklopio u sve to.





   Djelovanje Ladice pomažu:

Sviđa Vam se stranica?

Preporučite nas prijateljici, prijatelju, ujni, tetku...

 

Pisma u Raj

Znaš, ...

Tekstovi za čestitke

Ako želite napisati nešto posebno, za nekog iznimnog,... pročitajte ponuđene tekstove za razne prilike!

Katalog čestitki

Onima koji vam puno znače, izrazite na poseban način  svoje osjećaje,želje i čestitke. Čestitke jedinstvene po tehnici...

Suveniri

Stvorila sam „Josipa i Katicu, Slavonca i slavonsku snašicu, koji su u crkvu krenuli, za misu se odjenuli  

Pokloni

Kakvi? Da ne koštaju puno; da obraduju; da ne omalovaže, ali ni prezaduže onoga kome  nosimo 

Ručni radovi i rukotvorine

Što oči vide, ruke naprave...  

Priče iz moje kuhinje

Tajna „ oružja“ u kuhinji :
Ja sama probala ili čula od drugih pa „šaljem „dalje.

Pola života je iza nas. Dobro, možda i malo više.
Pola života je ispred nas.Dobro; možda i malo manje.
Ali, u prosjeku, negdje smo oko sredine.

Kad te teškoće pritisnu

Točno prije godinu dana obolio sam od teške i ozbiljne bolesti, tzv. Non Hodgingov limfom, od koje se još uvijek liječim.

Zdravlje iz prirode

Ljekovito bilje, biljni pripravci, zdravstveni potencijal namirnica

 Mala Ladica

Iz ruku i pera moje kćeri 

Četvrti ćošak

Postoje takozvani "muški" i "ženski" kućanski poslovi. U ovoj će se rubrici pisati o "muškim" poslovima, i ja ću, kao novi član "uredništva",  pisati o njima

Priče s naslovnice

... o ljudima i događajima iz naše, ali i vaše okoline.